Rujul roșu

Rujul roșu a fost dintotdeauna un instrument social major, a cărui purtare a avut și are multiple înțelesuri – în funcție de timp și loc, rujul roșu a fost un element vizual care implică seducția, o declarație a statutului social, un semn al bogăției sau o demonstrație a încrederii și/sau a puterii.

Sunt femeie și intuitiv am ales mereu culoarea rujului roșie. Imi doream să fiu independentă și la un moment dat acel ruj roșu era unica modalitate de a fi cum îmi doream. Da, oamenii critică încă această culoare pe buzele femeilor. Da, unii încă le judecă pentru acea pată colorată de pe chipul lor. E valabil pentru cei care nu citesc și se ghidează doar de propriile lor interpretări.

În realitate Rujul roșu are o istorie. Istoria rujului roșu este una tumultoasă și începe încă din antichitate. Se pare că rujul roșu a fost inventat de vechii sumerieni din sudul Mesopotamiei, în jur de anul 3500 î. C. Acesta era obținut din zdrobirea unor pietre de culoare roșiatică, iar pudra obținută se folosea pentru a vopsi buzele în roșu. Alți istorici preferă să crediteze apariția rujului roșu elitelor egiptene din antichitate – însăși Cleopatra ar fi obținut o pastă roșie pentru buze din pisarea unor insecte în aceeași culoare, pe care le amestecă cu ceară.

În epoca modernă, rujul roșu a cunoscut un vârf de popularitate în 1912, când femeile au început să-și ceară drepturile și să protesteze pentru a obține beneficii egale cu ale bărbaților, inclusiv dreptul la vot. Pentru a atrage și mai mult atenția asupra cauzelor lor, acestea purtau ruj roșu aprins la evenimentele publice. Acesta a fost un semn care marca nașterea femeii independente și emancipate, lucru considerat la cea vreme scandalos, spune Gabriela Hernandez, fondatoarea brandului de cosmetice Besame Cosmetics. Sufragetele considerau că rujul roșu intimidează bărbații, iar protestatarele au decis să adopte această culoare ca simbol de sfidare a cutumelor sociale. Fondatoarea unuia dintre cele mai mari și mai cunoscute branduri de cosmetice care îi poartă numele, Elizabeth Arden, obișnuia să împartă tuburi gratuite de ruj roșu protestatarelor din New York, iar rujul roșu era simbolul eliberării și al rebeliunii feminine.

Rujul roșu este o declarație politică și în zilele noastre. În 2018, bărbați și femei din Nicaragua au purtat ruj roșu și au distribuit fotografiile pe social media pentru a-și arăta sprijinul față de eliberarea protestatarilor anti-Guvern. În Chile, în 2019, aproximativ 10 000 de femei au ieșit pe străzi legate le ochi și purtând ruj roșu pentru a denunța violența sexuală din țară.

Femeile spun că această culoare le face mai puternice. Roșul a avut multiple conotații de-a lungul timpului și încă are și azi. Doamna de fier Margaret Thatcher, prim-ministru britanic, purta întotdeuna ruj roșu, iar acum, acesta este afișat cu fiecare ocazie de politiciana americană Alexandria Ocasio-Cortez.

Rujul rosu este șic, elegant, flatant și mult mai mult decât atât. Este îndrăzneț, feminin și puternic vizual. Roșul este culoarea pasiunii și a puterii. Machiajul este astăzi o oglindă a ceea ce vrei să creadă ceilalți despre tine.

Vezi si

Femicidul -„Legile bine scrise nu sunt suficiente pentru a proteja femeile”

Dintre ultimile știri îngrijorătoare, terifiante aș spune, internetul bântuie cu informații despre Soltanat, femeia ucisă …