Zilele astea m-am prins la idea că nu am mai făcut demult ceva doar pentru mine. Nu am mai citit demult o carte, nu am privit demult un film bun, nu am fost demult la vreun spectacol. Ce mai…. nu am mai dormit de foarte mult timp cel puțin șapte ore pe noapte. Efectiv nici să mă plâng că nu am timp – nu am timp!
Eu sunt adepta gestionării corecte a timpului, însă în ultima vreme, evenimente după evenimente, treburi, chestii urgente în familie și, se pare, mi-am pierdut eficiența și în general simțul timpului.
După un scurt respiro, mi-am amintit ce citisem odată demult, fiind într-o stare similară ca cea de acum.
Am citit despre ”regula celor 3 de 8”.
Este o regulă sau o formulă dacă vreți a academicianului Ovidiu Bujor care a ajuns la o vârstă onorabilă și a împărtășit publicului larg câteva secrete ale longevității și a vieții fericite, pe care le-a aplicat cu succes în propria lui existență.
Hai să o cunoașteți și voi, această regulă/formulă simplă dar extrem de efectivă:
• 8 ore de activitate (munca)
• 8 ore de odihnă activă (mișcare fizică, plimbări prin natură sau activitate mentală (lectură, muzică etc.)
• 8 ore de somn
Academicianul spune că prevenția începe din copilărie. Principalul lucru este să nu te deconectezi de ”priză” niciodată. Orice aparat, dacă îl scoți din priză, nu funcționează. La fel e și cu oamenii. Atât timp cât suntem activi, avem ocupații care ne plac și ne ocupăm timpul cu ceva util, suntem conectați și contribuim la propria stare de bine.
Academicianul mai spune că munca făcută cu drag crește speranța de viață. „Avem liberul arbitru, să alegem ce ne place mai mult în viață. Acolo vom da randament maxim. Munca era în trecut un lucru neplăcut. Nu! Prin plăcerea de a munci câștigi viața ta și a celor din jur”, spune el.
„Aici e regula celor trei de opt: opt ore de activitate, opt de odihnă activă și opt de somn. Din opt ore de odihnă activă, măcar două ore să dedicăm familiei, să avem dialog cu copilul. În rest, ce vă place: pictură, muzică, dans”, mai spune Ovidiu Bujor.