În grădina Irinei Moraru, creatoare vestimentară din Hîncești, care a spus că adoră aceste flori albe, au apărut primii ghiocei. Chiar dacă par fragili, nu sunt nici pe departe așa, întrucât ascund povești curioase.
Iată sapte curiozități despre florile aparent plăpânde:
1. In lume exista peste 100 de specii de ghiocei
La prima vedere, toți ghioceii pe care i-ai văzut par că sunt identici, însă nu este așa. În lume există peste 100 de soiuri de ghiocei. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele ușor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele „decorate” cu dungi verzi. Sunt și câteva soiuri de ghiocei mai rar întâlnite. Varietatea Galanthus S. Arnott se remarcă prin florile de două ori mai mari decât cele ale ghioceilor obișnuiți, iar soiul Galanthus reginae-olgae se remarcă prin perioada în care înflorește: toamna, în loc de primăvară.
2. Bulbii de ghiocei sunt otrăvitori
Deși au un aspect fragil, să știi că ghioceii știu să se apere foarte bine. Bulbii lor sunt otrăvitori, motiv pentru care niciun rozător nu se încumetă să-i mănânce. Dacă o persoană este curioasă să guste din bulbul de ghiocel, riscă să se intoxice, deoarece substanțele pe care le conține sunt otrăvitoare și pentru om.
3. Ghioceii pot trata Alzheimerul
Cercetările asupra ghiocelului arată că această floare măruntă poate contribui la tratarea Alzheimerului și a demenței, datorită unui ingredient activ pe care îl conține. Este vorba despre galantamina, o substanță pe care oamenii de știință încă o analizează pentru a-i descoperi potențialul curativ.
4. Ghiocelul l-a făcut imun pe Ulise
Istoria ghiocelului este veche de câteva milenii. Dovadă stă celebrul poem al lui Homer, „Odiseea”, în care zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise de otrăvurile vrăjitoarei Circe.
5. Ghiocelul simbolizează speranța
Despre ghiocel se spune că simbolizează speranța, prietenia, inocența, puritatea, alinarea și smerenia și multe persoane cred că este de bun augur să cultive în propriile grădini aceste flori albe.
6. Ghiocelul prevestește moartea
În anumite țări, cum este Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel puțin nu pentru care cred în superstiții. Aceste persoane asociază ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune că o tânără și-a găsit iubitul mort, iar lângă el era așezat un ghiocel.
7. Ghiocelul, prima floare de pe pamant.
Sunt multe legende despre ghiocei, însă una singură spune că această floare gingașă a fost prima de pe Pământ. Potrivit mitului, când Dumnezeu i-a alungat pe Adam și Eva din Rai era iarnă, iar pământul era acoperit cu un strat gros de zăpadă. Pe măsură ce înainta prin zăpadă, Eva a început sa înghețe și să plângă, amintindu-și de frumusețile din Grădina Paradisului. Pentru a-i mai alina durerea din suflet, Dumnezeu a transformat câțiva fulgi de zăpadă în flori de ghiocei.