Școala Profesională din Hâncești, unde învață 215 elevi și activează 31 de cadre didactice, va avea facturi mai mici la energia electrică, după ce a fost dotată cu panouri fotovoltaice.
Centrală fotovoltaică, instalată cu suportul financiar al Fundației Eberhard Schöck din Germania, a fost inaugurată joi și va permite instituției să folosească energia solară pentru a reduce consumul de energie electrică.
“În ultimii ani, am început să promovăm necesitatea utilizării energiei solare, fapt care ne ajută să reducem consumul de energie, iar prin exemplul Școlii Profesionale din Hâncești vrem să arătăm că are sens să desfășurăm asemenea proiecte și în alte instituții de învățământ”, a menționat, la evenimentul de inaugurare, Peter Möller, membrul Consiliului executiv al Fundației Eberhard Schöck.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a mulțumit reprezentanților fundației germane pentru sprijin, subliniind că în ultimii ani importanța energiei regenerabile a devenit foarte evidentă, deoarece, pe lângă faptul că permite economisirea resurselor naturale și oferă independență energetică, nu dăunează mediului.
„Cu ajutorul proiectelor finanțate din bugetul de stat și fondurilor oferite de partenerii internaționali, tot mai multe instituții de învățământ devin eficiente energetic. Ne bucură enorm această tendință, deoarece ne dorim ca până în 2030 să ajungem la 30% consum de energie regenerabilă”, a afirmat Dan Perciun.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, Școala Profesională din Hâncești este beneficiară a proiectelor finanțate de Fundația Eberhard Schöck din Germania, începând cu anul 2019. Prin intermediul organizației, instituția a beneficiat de investiții de peste 6 milioane de lei în infrastructură; dotări tehnice ale atelierelor de instruire practică la meseriile „Tencuitor” și „Zugrav”; au fost procurate calculatoare, instrumente de lucru, vestimentație de protecție și organizate activități de formare a cadrelor didactice în domeniul construcțiilor.
De asemenea, inclusiv cu suportul Ministerului Educației și Cercetării care a alocat 600 de mii de lei, au fost realizate lucrări de reparație capitală a acoperișului atelierului de instruire practică pe care au fost instalate panourile fotovoltaice.