Italia va acorda Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru compensarea facturilor la energie, implementarea programului de instalare a contoarelor inteligente și pentru măsuri de eficiență energetică. Acest lucru va fi posibil după ce ,astăzi, la Chișinău, a fost semnat Acordul de finanțare pentru accelerarea tranziției echitabile în Republica Moldova.
LORENZO TOMASSONI, ambasadorul Italiei în Republica Moldova: „Acești bani vor susține Guvernul moldovean pentru a ajuta cetățenii moldoveni pentru două scopuri interconectate. Aceste milioane sunt doar primii bani care urmează scopul unui sector energetic mai puternic și mai rezilient. Încă 10 milioane de euro, bani italieni, vor urma.”
La rândul său, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a apreciat decizia țării noastre de a reduce vulnerabilitatea energetică.
DANIELA GASPARIKOVA, reprezantantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: „Această contribuție ne va permite să promovăm acest scop. La fel, și să contribuim la reducerea intensități energetice diversificarea resurselor energetice și să facem acest lucru folosind cele mai eficiente tehnologii disponibile la nivel global.”
(BETA) Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, sprijinul oferit de autoritățile italiene urmează să fie utilizat pe două dimesiuni.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Pe de o parte, cam o jumătate de bani, se duc în fondul de vulnerabilitate care va permite și sprijinul pentru consumatorii vulnerabili și o altă jumătate de bani merg pentru un proiect de pilotare a contoarelor inteligente la 35 de mii de consumatori care va permite să testăm diferite modele de prețuri.”
În același timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că în sistemul de compensații deja s-au înregistrat aproximativ 610 de mii de gospodării.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Suportul va fi utilizat atât pentru a oferi compensații direct în factură cetățenilor Republicii Moldova, cât și pentru implementarea, mai departe, a programului pentru că, în spatele acestui sistem de compensații este o echipă care lucrează diligent, atât echipa tehnică. Avem un call-centru. Avem echipa care lucrează cu cetățenii, cu asistenții sociali, cu bibliotecarii care oferă suport metodologic, ghidare. Încearcă să soluționeze problemele cu care se confruntă cetățenii atunci când se înregistrează în sistemul de compensații.”
În sezonul de încălzire 2022-2023, Guvernul a acordat compensații pentru energie în sumă de 3,4 miliarde de lei.