Cum să scapi de atașamentul față de relațiile din trecut

Până să descoper ce tip de atașament am trăit în trecut, a fost necesar să îmi recunosc mie însumi că acesta fusese cu adevărat un atașament și nu o iubire imensă.

Am trăit atașamentul anxios. Da, da. Eu eram femeia care căuta să fie foarte apropiată de partener dar se temea totodată că partenerul nu dorește și el tot atât de multă apropiere. Din acest motiv am fost mereu foarte atentă la nevoile, emoțiile și dorințele partenerului și mă consideram responsabilă de starea de bine a celuilalt. Această hipervigilență continuă a dus la multe emoții și la supărări frecvente, la conflicte și jocuri psihologice, ce au ținut relația aproape o bună bucată de timp. Dar cu ce preț?!

Două inimi frânte, ani pierduți și consecințe ce nu vor putea fi remediate vreodată.

Cu toate acestea viața continuă și a fost necesar să caut soluții cum să scap de acest atașament! Există mai multe modalități și azi le voi împărtăși cu tine!

Cum să scapi de atașamentul față de relațiile din trecut?

Trecutul nu poate fi șters din memorie. Fie îl accepți și îi dai voie să facă parte din viața ta, fie îl blochezi. Este foarte important să reușești să înțelegi faptul că durerea cauzată de relațiile din trecut te va bântui ceva timp. Este ca o rană care mai sângerează din când în când. 

O persoană puternică nu este cea care a știut cum și a reușit să-și șteargă trecutul din memorie, dar cea care își amintește totul și trăiește în pace cu fiecare decizie pe care a luat-o vreodată în viață, alegând fericirea și relațiile sănătoase în fiecare zi. Prin urmare, nu trebuie să îl uiți pe fostul sau fosta. Nu trebuie să scapi de el/ea și de amintirile cu el/ea.

Dimpotrivă, să îți amintești și să îi faci un loc în viața ta. El a existat cândva în viața ta, a fost prezent în ea, te-a influențat rutina zilnică, te-a făcut să iei anumite decizii, ai deja o experiență de viață, iar aceste lucruri înseamnă destul de mult.

Tu însuți i-ai permis acelei persoane să facă parte din viața ta. Nu poți ignora sau nega pe cel care te-a învățat ceva doar pentru că tu nu ești elev bun. 

Trebuie să scapi de iluzia că, pentru a avea o viață fericită, trebuie să uiți de relațiile anterioare. O persoană puternică nu este cea care a uitat totul și a șters trecutul cu buretele, dar e acea persoană care știe să accepte tot ce s-a întâmplat în viața sa, fără a șterge nimic. Acceptarea întotdeauna are mai multă putere decât negarea. 

A spune că viața nu are coborâșuri este o iluzie. A spune că există relații fără dificultăți este o iluzie. Chiar și în cele mai de succes căsătorii există încercări, probleme, eșecuri, lecții de învățat.

Doar că în ele sunt cu mult mai multe momentele calde, frumoase, mai multă maturitate și mai multă atenție și încă și mai multă dragoste. Cu cât ne simțim mai maturi, cu atât relația noastră va avea mai mult succes.

Este foarte important să scapi la timp de partenerii toxici și distructivi, dar și mai important este să fii capabil/ă să te concentrezi și să îndrepți energia către acceptare, nu către negare. Iată atunci vei putea construi relații puternice și de lungă durată.

Vezi si

Femicidul -„Legile bine scrise nu sunt suficiente pentru a proteja femeile”

Dintre ultimile știri îngrijorătoare, terifiante aș spune, internetul bântuie cu informații despre Soltanat, femeia ucisă …