Achiziții publice trucate de cărbune: Opt firme, sancționate cu 37,2 milioane lei

Consiliul Concurenței a finalizat trei investigații și emis decizii, prin care a sancționat opt întreprinderi pentru încălcarea Legii concurenței.

Autoritatea concurenţială a constatat că „mai multe întreprinderi au conspirat prin încheierea unor acorduri anticoncurențiale de participare cu oferte trucate în cadrul procedurilor de achiziții publice”, potrivit Mold-street.com.

Oferte trucate

„În cadrul unei investigații s-a constatat, că întreprinderile SRL „Antrațit”, SRL „Cătădeni-Lux”, SRL „Tincomerț-Grup”, SRL „Mastercons Grup”, și SRL „Laridan-Lux” au fost implicate într-un acord anticoncurențial ce viza participarea acestor întreprinderi la mai multe proceduri de achiziționare a combustibilului solid (cărbune) în perioada anilor 2013-2018. Aceste practici anticoncurențiale au dus la împărțirea procedurilor de achiziții la care au participat întreprinderile implicate și mimarea participării reale la licitații din partea unor companii”, comunică Consiliul Concurenţei.

Prin alte 2 decizii, a fost constatat că întreprinderile SRL „AVB Lider” și SRL „Alfa Electro-Montaj Grup”, și întreprinderile „Verilarproiect” SRL și „Protecția” SA au încălcat prevederile Legii concurenței prin participarea cu oferte trucate la achiziții publice desfășurate și organizate în anul 2019 și respectiv 2019-2020.

Amenzi de 37,2 milioane de lei

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate de Consiliul Concurenței în baza deciziilor adoptate pe aceste investigații constituie aproximativ 37,2 milioane de lei.

Deciziile au fost adoptate la sfârsitul anului 2023, însă au fost anunțate după finalizarea tuturor procedurilor legate de înstiințarea părților, precizează autoritatea.

Consiliul Concurenței atenționează toți participanții la procedurile de achiziții publice despre faptul că coordonarea acțiunilor în procesul de pregătire a ofertelor în cadrul licitațiilor, schimburile de informații directe sau indirecte legate de participarea la procedurile de achiziții publice, implicarea acelorași persoane la pregătirea sau depunerea ofertelor, precum și alte forme de coordonare între întreprinderi legate de de participarea la procedurile de achiziții publice sau alte licitații și concursuri, chiar și cele între care există relații de parteneriat sau cooperare de lungă durată, pot duce la riscul de constatare a încălcării Legii concurenței și de sancționare a întreprinderilor.

Instituţia mai aminteşte că în conformitate cu prevederile Legii concurenței, sunt interzise orice acorduri între întreprinderi sau asocieri de întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care au ca obiect sau efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia.

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …