Vă invităm la cea de-a V-a ediție a Festivalului iProsop, care va avea loc la data de 9 iunie 2024, în satul Selemet, raionul Cimișlia.

Vă invităm la cea de-a V-a ediție a Festivalului iProsop, care va avea loc la data de 9 iunie 2024, în satul Selemet, raionul Cimișlia. iProsop este dedicat prosopului țesut manual. Evenimentul începe la ora 10:00 și este dedicat promovării tradițiilor locale, oportunităților culturale și turismului în regiunea de Sud a Moldovei.

Festivalul iProsop pune în valoare unicitatea acestui obiect prezent în fiecare casă și promovează utilitatea lui atât din punct de vedere cultural-artistic și istoric, cât și ca element de decor. În plus, festivalul aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rural și sportul tradițional.

Activități și Participanți:

La acest eveniment vor participa peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și din străinătate, artiști emeriți și colective etnice de găgăuzi și ucraineni, care vor prezenta cele mai frumoase colecții de prosoape tradiționale caracteristice zonei de origine.

Oaspeții vor avea ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse, atât din colecțiile muzeelor, cât și personale, să achiziționeze prosoape tradiționale și să vadă procesul de țesere manuală. În cadrul evenimentului, vor fi organizate ateliere de țesut, în cadrul cărora vizitatorii festivalului se vor practica această îndeletnicire. În „Casa Mare” va fi expusă colecția de prosoape din Muzeul Satului Selemet, iar Bunica Ana Cotruță va povesti despre tradiția țeserii prosopului în satele Moldovei.

Parteneri și Ateliere:

Muzeul Național de Istorie și Etnografie a Moldovei ne va fi alături și la această ediție, oferind expertiză și ateliere despre utilitatea prosoapelor și modalitățile de salvgardare a prosopului basarabean. În zona special amenajată „Șezătoare” vor avea loc prezentări despre ornamentele tradiționale și ateliere de brodat și cusut pentru întreaga familie, desfășurate de comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”.

 

Pentru copii, vor fi organizate ateliere de creație, unde aceștia vor avea ocazia să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional în spațiul dedicat „Lumea Copiilor”.

Amatorii de sport, vor avea parte de activități tradiționale precum: lupta pentru berbecul viu, lupta pentru cocoșul viu, ridicarea greutăților, jocuri de domino și multe altele.

Delicii Culinare și Program Artistic:

Participanții vor putea savura bucate specifice regiunii de sud, gătite special pentru această ocazie de cele mai iscusite gospodine. La „Curtea Vânătorului” veți găsi un spectacol de gusturi și arome.

Programul artistic iProsop va începe cu un alai tradițional și momente artistice. Pe scena mare vor evolua: interpreta Stela Botez, Orchestra de Muzică Populară „Folclor” și Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii”.

Moderatorii evenimentului: Doina Danielean și Ion Orlov.

Vezi si

Alertă globală emisă de OMS: Un medicament care ajută la slăbit este contrafăcut

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală care privește medicamentele Ozempic contrafăcute. …