Uniunea Europeană oferă sprijin continuu cetățenilor din Republica Moldova în sezonul rece.

Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește autonomia energetică și este pregătită pentru sezonul rece. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, subliniază îmbunătățirea situației în această privință, adăugând că ar trebui să se observe și o scădere a tarifelor pentru consumatori. În ceea ce privește achiziționarea energiei electrice de la Centrala Cuciurgan, Mazeiks a apreciat capacitatea autorităților de a găsi o soluție eficientă pentru procurarea energiei la un preț avantajos.

ambassador moldova

poză: eeas.europa.eu

Și în acest an Uniunea Europeană va ajuta cetățenii R.Moldova să înfrunte provocările, venind cu un sprijin „comparabil” cu cel din anul trecut, a dat asigurări ambasadorul UE.

Va fi o sumă comparabilă cu ceea ce ați avut iarna trecută, dar eu sper că această iarnă va fi cu mult mai puțină necesitate de ajutor, pentru că unul din domeniile în care Moldova a avansat foarte mult în ultimii doi ani este independența voastră energetică. Dvs. ați intrat în iarna trecută cu rezerve foarte puține și au fost cumpărate la un preț foarte mare, anul acesta rezervele vor fi suficiente până în februarie și au fost cumpărate la prețuri cu mult mai bune, guvernul a spus că ei planifică să cumpere rezerve care vor dura până în aprilie. Deci pentru această iarnă eu cred că voi sunteți într-o situație cu mult mai bună și evident că noi ne dorim să vedem prețuri mai joase pentru consumatori, pentru că acesta este unul din lucrurile care vor conta, pentru că e vorba despre un preț redus la gaze, dar acesta este un domeniu în care Moldova este într-o situație cu mult mai bună, voi nu mai depindeți mai mult de Gazprom sau de guvernarea de la Moscova”, a declarat Janis Mazeiks în platoul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Până nu demult, Federația Rusă era principalul furnizor de resurse energetice pentru R. Moldova, însă  localitățile de pe malul drept al Nistrului consumă energia electrică produsă la centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului. În pofida unor speculații precum că autoritățile de la Chișinău ar finanța un regim separatist prin această decizie, ambasadorul UE susține că aceasta a fost o soluție pentru a identifica surse energetice la cel mai bun preț.

Cumpărarea de electricitate de la Cuciurgan, înseamnă prețuri mai bune pentru cetățenii moldoveni dar și asigurarea stabilității în regiunea transnistreană”, a declarat Janis Mazeiks.

Ambasadorul UE a explicat că acesta este unul din domeniile „unde este foarte greu să tragi o linie”.

Deci la această etapă este foarte bine că guvernul a găsit o soluție care permite cumpărarea de electricitate la un preț destul de bun de la Cuciurgan, aceasta de asemenea înseamnă că și facturile pentru cetățenii moldoveni vor fi mai mici. Aceasta, de asemenea, asigură stabilitatea în regiunea transnistreană, să fim foarte clari, dacă nu erau bani de la cumpărarea electricității, asta de asemenea ar fi o situație nesustenabilă pentru acei peste 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au pașapoarte moldovenești. Acesta este cel mai bun echilibru, un curent prezent, dar este important guvernul să se gândească ce se întâmplă sau ce se va întâmpla când acest gaz gratuit nu va mai veni în Transnistria, pentru că acest lucru clar va însemna că țara va trebui să se adapteze la alte posibilități și este important că țara își construiește o interconectare de electricitate cu România și va putea cumpăra electricitate la volume mai mari de acolo. În același timp, trebuie să ne gândim cum asigurăm reintegrarea cu regiunea transnistreană”, a mai spus Mazeiks.

Vezi si

Noi furtuni geomagnetice pe Pământ: Ar putea fi vizibile aurore

Soarele a dezlănțuit o enormă erupție solară de clasă X, declanșând temporar o pană radio …