Echipament cosmic rătăcit: O geantă cu unelte plutește în jurul Pământului, abandonată de astronauții NASA

O trusă de instrumente accidental eliberată de astronauții NASA în timpul unei activități în spațiu la Stația Spațială Internațională s-a dovedit a fi neașteptat de strălucitoare și poate fi detectată cu un binoclu pe orbita Pământului, conform informațiilor prezentate de space.com.

Cum va arata Pamantul in doar 9 ani din cauza celor aproape 60.000 de  sateliti ce urmeaza sa fie lansati

Astronauții NASA, Jasmin Moghbeli și Loral O’Hara, se aflau la prima lor ieșire în exteriorul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și făceau niște reparații, pe 1 noiembrie, cînd au pierdut o geantă cu unelte, potrivit NASA, citată de The Guardian. La finalul misiunii, NASA nu spunea nimic despre incident, transmite Digi24.

Potrivit SciTechDaily, citată de The Guardian, astronauții făceau reparații la ansambluri care au permis rețelelor solare ISS să urmărească soarele în mod continuu. „În timpul activității, o geantă cu instrumente a fost pierdută din neatenție. Controlorii de zbor au observat geanta cu instrumente folosind camere externe ale stației. Instrumentele nu au fost necesare pentru restul plimbării în spațiu. Mission Control a analizat traiectoria pungii și a stabilit că riscul de recontactare a stației este scăzut și că echipajul de la bord și stația spațială sînt în siguranță, fără a fi necesară nicio acțiune”, a spus NASA pe blog, potrivit sursei citate.

Geanta pierdută de astronauți ar trebui să rămînă pe orbită cîteva luni „înainte de a coborî rapid și de a-și întîlni soarta în infernul de foc care este atmosfera Pămîntului”, iar estimările preliminare arată că acest lucru se va întîmpla în jurul lunii martie 2024, potrivit EarthSky. Nu este prima dată cînd un obiect este pierdut în spațiu și nici prima geantă cu instrumente pierdută. În 2008, astronautul Heidemarie Stefanyshyn-Piper a văzut cum geanta ei s-a desprins cînd repara o piesă deteriorată a ISS. Pierderea genții i-a determinat pe liderii misiunii să schimbe planurile pentru ieșirile în spațiu planificate în timpul misiunii navetei spațiale Endeavour.

Vezi si

Cât de des trebuie să facem sport pentru a avea o viață mai bună

Toate celulele umane cer efort zilnic din partea noastră, dacă facem mișcare, vom simți diferența. …