De multe ori am auzit noțiunea de “scrânciobul emoțional”. De și mai multe ori am simțit pe propria piele sau în propria conștiință cum se schimbă o stare interioară cu viteza fulgerului și ce aduce cu sine această schimbare bruscă care îi influențează de multe ori și pe cei apropiați.
De data asta, în premieră pentru smilefm.md, psihologul Liliana Cicala explică noțiunea de “scrânciob emoțional” și cum poți gestiona aceste stări.
Cum se explică și ce este “scrânciobul emoțional”?
E un termen folosit pentru a descrie o stare emoțională, caracterizată de o deviere intensă și rapidă a emoțiilor.
Persoanele prinse în scrânciobul emoțional pot trece rapid de la o emoție la alta, fără vreo cauză sau cauze minore. Aceste schimbări pot fi intense și pot afecta semnificativ starea de bine și funcționarea zilnică.
Atât individual cât și influențând partenerul în cuplu, oamenii pot trece rapid de la stări de fericire, entuziasm sau euforie, la stări de tristețe, dezamăgire, furie sau anxietate.
Cum se manifestă?
Persoanele afectate pot face:
-cheltuieli excesive,
-abuz de substanțe,
-au comportamente sexuale nesănătoase,
-au maniere agresive sau auto-vătămătoare.
*trăiesc relații instabile
*pot avea schimbări rapide și intense în sentimentele față de celălalt, de la idealizare și adorație la deziluzie și respingere.
*pot trăi perioade de tristețe, neliniște, iritabilitate sau agitație, ce poate apărea fără motiv și poate dura de la câteva ore până la câteva zile.
Cum se poate gestiona și controla scrânciobul emoțional?
E bine de învățat tehnici de reglare a emoțiilor, cum ar fi respirația profundă, relaxarea musculară progresivă, meditația sau mindfulness-ul.
Benefică ar fi crearea unei rutine zilnice structurate și echilibrate.
De găsit timp pentru odihnă suficientă, activitate fizică, alimentație sănătoasă și activități plăcute. Un program regulat poate ajuta la menținerea stabilității emoționale și la reducerea valului emoțional.
Încercați să observați factorii care duc la balansare emoțională.
Se pot folosi tehnici de comunicare eficientă pentru a face față provocărilor relaționale și situațiilor stresante.
Construiți o rețea sustenabilă formată din persoane de încredere, cum ar fi prieteni apropiați sau membri de familie, cu care să discutați deschis despre emoțiile trăite și care v-ar oferi sprijin și înțelegere.
Acordați o atenție specială îngrijirii personale și bunăstării generale. Acest lucru poate include activități precum cititul, practicarea unui hobby, petrecerea timpului în natură sau orice altceva care ar aduce bucurie și relaxare.
Toate aceste lucruri practicate împreună cu partenerul pot servi drept ,,salt “ din scrânciobul emoțional.
Iar atunci când saltul nu vă reușește, adresați-vă la un psiholog!