Revoluția în Cosmos: SpaceX Înfruntă Eșecul și Lansează Cea Mai Mare Rachetă Din Lume După Șapte Luni de Perfecționare

SpaceX a lansat, de la baza de din Texas sistemul Starship, care este cea mai mare rachetă din lume și care va avea un rol esențial în programul NASA de readucere a oamenilor pe Lună. Lansarea s-a produs la ora 15.03 și este a doua oară când Starship va zbura în configurație completă, scrie hotnews.ro.

 Foto: captură ecran

15:06 Cele două trepte s-au separat la trei minute de la lansare. Viteza era de peste 5.000 km/h.

15:03 Starship a fost lansată

14:57 S-a încheiat fără probleme alimentarea Starship cu combustibil lichid.

14:52 Cu opt minute de lansare nu au apărut probleme tehnice. Continuă alimentarea cu combustibil, care la treapta Super Heavy se va opri cu trei minute înainte de lansare.

14:35 Se desfășoara alimentarea sistemului Starship care va duce în total peste 4 milioane de litri de combustibil. Vremea se anunță bună. Lansarea ar trebui să se producă la ora 15.00.

În cele șapte luni de la prima încercare – care s-a încheiat cu o explozie la patru minute de la lansare – s-au făcut modificări importante la rampa de lansare, dar și o mulțime de mici schimbări la unele sisteme ale rachetei. Sistemul Starship, de 122 metri înălțime, are în total 39 de motoare, iar la încercarea din aprilie o parte dintre ele nu au funcționat cum trebuie, după ce scurgeri de combustibil au dus la un incendiu.

Lansarea era programată pentru vineri, dar a fost anulată, fiindcă trebuia schimbată o piesă care permite ajustarea și stabilizarea celor două trepte ale rachetei în timpul coborârii.

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

La acest test, Elon Musk și oamenii săi speră că racheta Super Heavy și nava Starship vor sta și mai mult în spațiu. La 161 de secunde de la lansare, cele două mega-elemente ar trebui să se separe și să pornească pe căi diferite.

Treapta Super Heavy va porni de câteva ori motoarele în minutele de după separare și își va schimba direcția pentru a ajunge în apele din Golful Mexic, la șapte minute de la lansare, dar înainte de a ajunge în apă trebuie să încetinească, ca și când s-ar apropia de un punct fix de aterizare la sol. Ideea este ca sistemul să fie și el testat, pentru ca pe viitor treaptă să fie reutilizată.

Segmentul Starship va continua să urce, va ajunge la viteze de peste 27.000 km/h și, la 90 de minute de lansare, va coborî în Oceanul Pacific, nu departe de insulele Hawaii. Evident că asta se va întâmpla dacă totul va merge „ceas” și dacă nu se va defecta nimic.

La acest test, SpaceX nu va recupera vreunul dintre elemente, dar compania speră că se vor separa cu succes și că vor ajunge cu succes în ocean (Super Heavy la 7-8 minute de la lansare, Starship la 90 de minute).

Starship nu va face o orbită completă, însă este de așteptat să ajungă la o viteză de 28.100 km/h și să atingă o altitudine de 250 km.

Este esențial ca viitoarele teste cu sistemul Starship să meargă bine, fiindcă altfel este în pericol calendarul NASA de a readuce oamenii pe Lună, măcar în 2026, fiindcă în 2025 pare imposibil.

Reamintim că lansările Starship sunt posibile acum, la final de noiembrie, după ce Autoritatea Federal Aviation Administration a dat companiei lui Elon Musk aprobarea pentru a încerca această a doua lansare orbitală, la aproape șapte luni după primul test care a fost făcut pe 20 aprilie, dar care a fost un eșec.

Pe 20 aprilie, Starship a decolat pentru prima dată în configurația sa completă, însă mai multe motoare nu au funcționat cum trebuie, iar echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat racheta, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS). La acest sistem s-au făcut îmbunătățiri în ultimele luni, pentru a se declanșa mai rapid la nevoie, fiindcă la acel prim test s-a declanșat cu 40 de secunde întârziere.

Elon Musk explicase că s-a declanșat un incendiu în interiorul Stasrhip în timp ce racheta lua altitudine, iar acest incendiu a distruse o parte dintre motoare, dar și computerele, determinând racheta să urmeze o traiectorie haotică.

Detonarea s-a produs la 39 km altitudine, dar resturile aruncate au distrus și o parte din rampa de lansare. Pe rampă, SpaceX a instalat în aceste luni un sistem de atenuare a vibrațiilor lansării, sistem care va fi activat cu zece secunde înaintea lansării.

Vezi si

Alertă globală emisă de OMS: Un medicament care ajută la slăbit este contrafăcut

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală care privește medicamentele Ozempic contrafăcute. …