Pescarii amatori din Hîncești sfidează toate restricțiile

Deși Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a atenționat în mod repetat amatorii de pescuit la copcă că aflarea pe gheața subțire a bazinelor acvatice în condiții de temperaturi oscilante este periculoasă, la Hîncești au fost surprinse mai multe persoane chiar pe lacul din parcul municipal.

 

Avertizarea specialiștilor vine în contextul temperaturilor pozitive înregistrate în ultima perioadă, dar și a numărului mare de pescari, care se află pe bazinele acvatice din țară. Și în Hîncești sunt ignorate restricțiile unde mai mulți pescari pescuiesc pe gheață fără a avea veste de siguranță sau alte utilaje care să îi ajute în caz de înec. Aceștia au evitat să răspundă de ce aleg să pescuiască pe gheață când aceasta este destul de fragilă, spunând doar că își asumă riscurile.

În acest context venim cu o precizare pentru siguranța pescarilor care aleg pescuitul la copcă:

🗻Grosimea gheții trebuie să fie de minim 10 cm. În condiții de temperaturi oscilante, preponderent pozitive pe parcursul zilei, aflarea pe suprafața acesteia nu este sigură.

🗻Nu se recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții gheața devine instabilă.

🗻În cazul în care pescarii aleg să se expună, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frînghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.

🗻În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia și prin metoda rostogolirii să iasă la mal.

🗻În situații de risc, oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112.

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …