Pagube grave în urma ploilor cu grindină. Sute de hectare de culturi agricole au fost distruse

Mai multe câmpuri din întreaga țară au fost afectate în ultima perioadă de schimbările meteorologice. Sute de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindină și ploi torențiale în perioadă 30 mai – 3 iunie, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). La Basarabeasca, ploile au distrus și un drum asfaltat.

Prejudicii înregistrate în urma ploilor torențiale în perioada 30 mai – 03 iunie 2024

În localitatea Bîrlădeni, raionul Ocnița, ploile au distrus circa 8 hectare de livadă de mere. Pagube au fost înregistrate și în satul Răzeni, raionul Ialoveni, unde precipitațiile au afectat circa 12 hectare de porumb și 30 de hectare de floarea-soarelui.

De asemenea, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile 40 ha de livadă au fost nimicite în satul Săiți, raionul Căușeni.

Precipitațiile au făcut ravagii și în sudul țării în localitatea Etulia, din Găgăuzia. Aici, grindina a distrus circa 360 de hectare de livadă de nuci, și 200 de hectare de floarea-soarelui și 200 de hectare de orz.

Totodată, pagube au fost raportate și în raionul Basarabeasca, în satul Bașcalia fiind distrus un drum asfaltat cu o lungime de circa 750 de metri și 70 de metri pătrați de peliculă de pe o seră. Mai mult, tot aici, ploile abundente au deteriorat mai multe culturi agricole, printre care: 62 de hectare de viță de vie, 448 de hectare de grâu, 111 de porumb, 179 de orz, 7 de mazăre, dar și 217 hectare de floarea-soarelui.

Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

Vezi si

Alertă globală emisă de OMS: Un medicament care ajută la slăbit este contrafăcut

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală care privește medicamentele Ozempic contrafăcute. …