În ultimii ani, alergia la ambrozie a devenit o importantă problemă de sănătate, atât din cauza agresivității cu care se manifestă în unele cazuri, cât și a numărului în creștere a persoanelor care suferă de alergie la această plantă. În contextul în care în următoarea perioadă începe sezonul de înflorire a ambroziei, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu câteva recomandări pentru persoanele alergice.
Ambrozia produce mult polen care conține multiple fragmente extrem de alergizante. De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta în jur de 4-5 ani. În unele cazuri, chiar și copii de șase luni prezintă rinită alergică indusă de ambrozia.
Principalele simptome includ:
- afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
- accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
- afectarea pielii cu leziuni de urticarie, mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor;
- șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.
Sfaturi pentru a diminua din gravitatea simptomelor:
Persoanele expuse riscului de alergie la ambrozie trebuie să reducă perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer.
De asemenea, persoanelor le este recomandată să facă duș și să schimbe hainele după ce vin de afară.
Pentru a nu se expune riscului, cetățenii sunt îndemnați să țină ferestrele închise.
Cei care deja au fost supuși alergiei trebuie să ia medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare.
Cetățenii care dețin animale de companie trebuie să le spele regulat pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior.
Totodată persoanele sunt îndemnată să se spele frecvent pe față și pe mâini, să poarte ochelari de soare pentru a împiedica un contact prelungit al polenului cu zona ochilor;