Guvernul nu va mai oferi compensații în factură. Buzu: E ultimul sezon

 

Sezonul rece 2023-2024 este ultimul în care Guvernul va acorda compensații în factură. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Oficialul susține că, începând cu următorul sezon rece, moldovenii vor beneficia de compensații monetare.
„Ne pregătim pentru sezonul următor. Vom trece la un sistem de compensație monetar total, la 100%, pentru toți beneficiarii. Acesta va fi ultimul sezon în care vom oferi compensații în factură. (…) Acum încercăm să ne gândim cum vom face această tranziție, pentru că în toate țările cea mai eficientă metodă de compensare este cea monetară”, a declarat ministrul Alexei Buzu.
Precizăm că platforma compensatii.gov.md este deschisă pentru înregistrare și cetățenii pot depune în continuare cereri pentru solicitarea compensațiilor la energie, până pe data de 25 a fiecărei luni din perioada rece a anului (noiembrie 2023-martie 2024). Compensațiile vor fi acordate începând cu luna în care a fost depusă cererea. În acest sezon rece, vor beneficia de compensații doar gospodăriile care se înregistrează în sistemul informațional.
În acest an, pentru consumatorii casnici, care vor beneficia doar de compensații în factură, statul va compensa un volum maxim de 180 m3/lună pentru gazele naturale, iar prețurile finale, achitate de consumatori în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, vor varia între 12 și 17 lei.
Energia termică va fi compensată pentru un volum maxim de 1,3 Gcal/lună, prețul compensat variind între 1450 și 2900 de lei/Gcal.
Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentr un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună, iar prețurile finale vor fi cuprinse între 1,54 și 2,54 lei/kWh.

Vezi si

Alertă globală emisă de OMS: Un medicament care ajută la slăbit este contrafăcut

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală care privește medicamentele Ozempic contrafăcute. …