Ghiozdanele grele sunt o problemă foarte mare mai ales pentru picii din clasele 1-4, asta pentru că, paradoxal, anume ei au și cele mai multe materiale auxiliare. Părinții bat alarma iar unii profesori vin cu sugestii pentru aceștia, cum să ușureze ghiozdanele. de exemplu în unele instituții de învățământ profesorii le sugerează elevilor să-și lase la școală manualele de care nu au nevoie acasă.
Întrebat de jurnaliști, un elev de clasa a patra a spus cum e să cari un ghiozdan încărcat cinci zile pe săptămână.
„La finalul săptămânii de studii simt dureri de spate și asta mă afectează mult, ajung să nu mai am dispoziție și să nu mai vreau la școală. Mama se străduie să mă ajute dimineața când mă conduce la școală dar oricum e greu. avem multe materii și fiecare profesor solicită să avem și manual și caiet, și mapă și multe altele” a spus un elev de clasa a cincea din Hâncești.
Potrivit medicilor, greutatea ghiozdanului, purtarea greșită a acestuia, dar și poziţia incorectă pe scaun duc la afecţiuni ale coloanei vertebrale, precum scolioza. De aceea, elevii, dar și părinții trebuie să aibă grijă ca greutatea ghiozdanului să corespundă greutății corporale.
„Un ghiozdan nu ar trebui să depășească 10-15% din greutatea elevului. Adică la un copil care cântărește 40 de kilograme, nu ar avea voie să ridice mai mult de 4-6 kilograme. Alături de această greutate a ghiozdanului, purtatul acestuia numai pe un umăr, adolescenții cam așa îl duc acumulează factori de risc pentru durerile de spate. Plus la asta, ar fi bine ca manualele care sunt mai grele, să fie poziționate pe partea din spate, cât mai lipite de torace”, a spus kinetoterapeutul Bogdan Alexandru.
Soluții pentru ghiozdanele grele:
Pentru identificarea și tratarea problemelor care pot apărea la copii din cauza ghiozdanelor grele și a poziției vicioase în bancă, specialistul recomandă următorii pași:
Prevenirea. Ca parinți, trebuie să urmărim ca cei mici să aibă o poziție corectă la birou, cu spatele și coatele sprijinite de spătare, tălpile pe sol. Limitați timpul petrecut la birou, în fața calculatorului și prelungiți-l pe cel petrecut afară, în aer liber, unde copiii pot face mișcare, activitate fizică regulată și sport. De asemenea, consultul periodic la medicul specialist pediatru nu trebuie să lipsească.
Evaluarea posturală. O dată pe lună trebuie să urmăriți linia umerilor, a omoplaților și a bazinului. Dacă apar inegalități, trebuie să mergeți la un ortoped pediatru pentru diagnosticarea problemei și după, la un fizioterapeut pentru o evaluare posturală de specialitate prin care acesta va urmări amplitudinea de mișcare articulară și tonusul muscular ale copilului. Astfel, va putea concepe un program de kinetoterapie individualizat, menit să corecteze postura și să contribuie la o dezvoltare fizică armonioasă.
Ședințele de recuperare medicală. Dacă se constată o tulburare posturală, medicul specialist poate recomanda recuperare medicală. Fizioterapeutul va personaliza un program de kinetoterapie și va urmări ca terapia realizată prin mișcări specifice să corecteze sau să amelioreze afecțiunea. De regulă, kinetoterapia reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru tulburările posturale de tipul cifozei, scoliozei sau al cifoscoliozei, deoarece aceasta reușește să redea echilibrul la nivel muscular.