Femicidul -„Legile bine scrise nu sunt suficiente pentru a proteja femeile”

Dintre ultimile știri îngrijorătoare, terifiante aș spune, internetul bântuie cu informații despre Soltanat, femeia ucisă de propriul soț în Kazahstan; nouă bărbați care au violat o fată de 13 ani și rămân în libertate; fetiță de trei luni violată de propriul tată în stare de ebrietate; În Pakistan părinții îngrădesc mormintele fiicelor pentru ca acestea sunt dezgropate și violate după moarte; În Afganistan femeile sunt omorâte cu pietre….

 

Această teroare poartă denumirea de femicid. Dintre cele 40 de femei-victime ale femicidului de anul trecut, din Republica Moldova, 24 au decedat sub mâna partenerilor intimi sau a altor membri ai familiei. Majoritatea au murit în propriile case, moartea lor survenind ca urmare a unui lung șir de abuzuri, cel mai des, neraportate.  

Femicid – fenomenul în care fetele și femeile sunt ucise pentru că sunt femei. Deseori femicidul are loc ca urmare a stereotipurilor de gen, discriminării față de fete și femei, inegalității sociale sau normelor sociale dăunătoare.  

Motivele pentru care femeile ajung să fie omorâte sunt de-a dreptul „halucinante”. Femeile sunt omorâte din gelozie, din suspiciunea că ar putea înșela, pentru că nu au îndeplinit sarcinile casnice, în viziunea agresorului, sau au spus ceva ce nu i-a plăcut acestuia, pentru ca s-au îmbrăcat cumva altfel, pentru că au privit undeva, au gândit ceva…..pentru că pur și simplu s-au nascut!

Motivul femicidului, cel mai des, este strâns legat de rolurile tradiționale atribuite femeii: să stea acasă, să fie docilă, să îndeplinească treburile casnice, și alte motive ieșite din tipare pe alocuri.

Victimizarea secundară la care sunt supuse victimele violenței, blamate de societate pentru că au decis să vorbească, este o altă problemă legată de stereotipurile de gen. Prevenirea violenței depinde și de calitatea oamenilor cărora li se adresează victima. 

Conform statisticilor, 93% dintre agresorii domestici sunt bărbați. Contrar stereotipului că violența apare în primii ani de conviețuire, multe femei sunt omorâte de partenerii cu care au trăit zeci de ani, iar șase dintre femeile omorâte anul trecut au fost ucise de fiii lor. Cel mai des, agresorii nu au un loc de muncă sau un venit stabil, sunt consumatori de alcool sau droguri și pot avea probleme de sănătate mintală. Însă nu e mereu așa. Uneori bărbați cu funcții înalte, instruiți sunt agresori, ei însă nu sunt pedepsiți legal pentru că dețin putere și bani.

Deși tăinuirea violenței crește riscul de femicid, unele femei care au decedat anul trecut au raportat anterior agresorii. 14 dintre femeile decedate și-au făcut curaj să raporteze violența la care erau supuse, iar agresorii au fost pedepsiți contravențional. Dar pedeapsa sub forma muncii neremunerate în folosul comunității nu descurajează agresorii. Procesele de judecată la care se ajunge uneori pot dura luni sau ani, victima continuând să fie expusă violenței în tot acest timp.

Datele statistice sunt oferite de Moldova.org, iar eu vreau să ma opresc un pic la situația tragică de la care am început acest articol și pe care o urmăresc la moment toate țările din CSI. 

Saltonat, o femei din Kazahstan, a fost ucisă de soțul său, ministru pe economie. Acesta a batut-o în restaurantul care îi aparținea, iar aceasta a fost lăsată să moară timp de mai bine de opt ore în chinuri. Agresorul a interzis personalului să cheme ambulanța s-au să-i acorde ajutor (după mine, personalul ar trebui catalogat drept părtinitori ai faptei criminale). Când agresorul a văzut că femeia e rece, a invelit-o cu o pătură și a continuat să să bea și să mănânce…..

Procesul de judecată pe care l-a urmărit toată comunitatea a demonstrat mai multe fapte: femeile sunt vulnerabile; familia este unicul refugiu adevărat (din păcate nu în toate cazurile, dar în cazul dat familia a dus o luptă adevărată cu agresorul fiicei lor și a “armatei” lui corupte); unii judecători, avocați au fost și sunt corupți; 

… I-au dat zece ani… Cu un efort supraomenesc din partea familiei lui Soltanat și a avocaților familiei. Câți ani v-a sta după gratii? Putem face pariu… Nu v-a sta zece, din păcate….banii încă spală mâinile criminalilor.

Aș mențina în final că Soltanat a fost abuzată de soțul său nu prima dată și poate foar ea știe de ce nu a plecat. Tocmai de asta, dragi femei, memorizați: Dacă te-a lovit, nu este iubire, este Articolul 193 din Codul Penal. 

 

 

Vezi si

O Femeie Puternică Este O Femeie Vulnerabilă

În societatea contemporană, conceptul de putere este adesea asociat cu invulnerabilitatea și lipsa de emoții. …