Femeile, tot mai prezente în armată: Câte dețin funcții de conducere

Armata Națională este formată în proporție de 77% bărbați și 23% femei. În prezent, doar 2% dintre femeile din Armata Republicii Moldova dețin funcții de conducere.

Printre aceste femei-lider este și Ana-Maria Șerban, o tânără de 22 de ani, care este comandant de pluton. Ana-Maria instruiește un grup de soldați pe care îi are în subordine, toți bărbați. Ce dificultăți a întâmpinat tânăra la început de cale, dar și ce visuri are, vedeți în reportajul ce urmează.

Ana-Maria Șerban instruiește 17 soldați din plutonul de care este responsabilă, dar uneori, când lipsesc alți comandanți, instruiește până la 50 de soldați. Ea este cea care le arată cum se folosesc armele, dar le transmite subalternilor și cunoștințele teoretice necesare.

Ana-Maria Șerban, comandant de pluton: „Cum ar fi instrucția de front asta este baza. Cursul de integrare se bazează pe instrucția de front. După asta, tactica militară, tot ce ține de armament, cum să se folosească de armament, cum să-l întrețină, caracteristicile armamentului, tot ce e legat de armată”.

Decizia de a urma o carieră militară a fost una spontană, povestește tânăra. Cu toate acestea, a îndrăgit domeniul, iar acum se bucură de un succes remarcabil. Este comandant de pluton de jumătate de an. A preluat această funcție imediat după absolvirea Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. Nu este mereu ușor, recunoaște tânăra. Unii bărbați acceptă mai greu să execute ordinele date de o femeie, a mărturisit Ana-Maria.

Ana-Maria Șerban, comandant de pluton: „De la început a fost destul de greu, pentru că sunt persoane care nu acceptă să le comande o femeie. A fost destul de greu cu ei până când a fost un moment când au înțeles că și doamna are o prioritate, și ea poate să comande, și ea poate să fie un lider în armată, și are aceleași drepturi, dar și aceleași obligațiuni ca și bărbații în armată”.

 

Ana-Maria spune că are două laturi ale personalității – una dură și perfecționistă la muncă, iar a doua e plină de gingășie și feminitate acasă. Tânăra zice că a învățat să le îmbine perfect.

Ana-Maria Șerban, comandant de pluton: „Acasă și viața civilă este viața civilă. Ceea ce ține de viața militară este altfel. Adică vin la lucru, mă transform în militar. Când plec acasă, sunt femeie acasă. Sunt mai sensibilă, mai feminină, încerc să nu amestec casa cu lucrul. Tot ce se întâmplă acasă rămâne acasă. Tot ce se întâmplă la lucru rămâne la lucru”.

Ana-Maria este o fire ambițioasă, iar greutățile nu o sperie, ba dimpotrivă, o motivează și este gata să facă față oricărei provocări.

Ana-Maria Șerban, comandant de pluton: „Ceea ce m-a făcut să nu renunț sunt oportunitățile pe care le oferă armata, cum ar fi misiunile internaționale, oportunitatea de a studia limbi străine, de a fi instruiți de alți militari străini”.

Tânăra își dorește să participe la cât mai multe misiuni internaționale și mai are un vis.

Ana-Maria Șerban, comandant de pluton: „Aș vrea să fiu comandant de companie și cred că ar fi destul de bine. Încă nu a fost nicio femeie comandant de batalion”.

În prezent, doar 2% dintre femeile din armata Republicii Moldova dețin funcții de conducere, susține președintele Asociației Femeilor din Armata Națională, Elena Țarălungă.

Elena Țarălungă, șefa Asociației Femeilor din Armata Națională: „Dacă vorbim despre femeile militare, atunci avem 22,8% femei. Dacă ne referim la ce procentaj sunt femeile în poziție de lider, atunci vedem că procentajul, până în prezent, este unul foarte mic. Avem doar 2% femei și avem de lucrat astfel încât aceste procente să se schimbe în timp”.

Faptul că, începând cu anul acesta, femeile din Armata Națională pleacă în misiuni internaționale de menținere a păcii este rezultatul unui proces care a început încă în 2015.

Elena Țarălungă, șefa Asociației Femeilor din Armata Națională: „S-au dus tratative, discuții cu structurile, atât umbrela care ține misiunea din KFOR Kosovo pentru a crea condiții speciale, astfel încât și femeile să participe în misiuni speciale. În ceea ce privește misiunea UNIFIL, în care vor participa femeile pentru prima dată, este doar al doilea contingent în general din Republica Moldova și, din acest considerent, în primul contingent nu s-au regăsit femei pentru că nu au întrunit unele condiții”.

De asemenea, există un plan de acțiuni la nivel național, care prevede majorarea numărului femeilor care să participe în misiuni speciale de menținere a păcii, ne-a mai spus Elena Țarălungă.

sursa: jurnal.md

Vezi si

Maria Kenzo lansează piesa „Atunci când ne iubeam”

Interpreta Maria Kenzo , originară din București, dar stabilită de ani buni în Germania, anume …