De ce mai tușești la câteva săptămâni după ce ai trecut de o răceală

Este destul de neplăcut să te confrunți cu o tuse persistentă timp de câteva săptămâni după ce ai trecut de celelalte simptome ale răcelii.

Conform autorilor unui articol publicat pe 12 februarie 2024 în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene, acest fenomen este destul de comun. Ei citează statistici care arată că aproximativ 11%–25% dintre adulți vor experimenta o tuse după ce au avut o infecție respiratorie. Potrivit acestora, simptomele pot persista între trei și opt săptămâni, potrivit dcnews.ro.

Potrivit lui Omid Mehdizadeh, un otolaringolog și laringolog la Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica, California, o tuse post-infecțioasă, cunoscută și sub numele de tuse post-virală, poate apărea după ce ai avut o infecție a căilor respiratorii cauzată de un virus.

„O tuse post-virală este de obicei rezultatul unei inflamații crescute a sistemului respirator, inclusiv nasul, gâtul, laringele și plămânii,” a explicat Mehdizadeh.

Potrivit autorilor articolului, această inflamație poate duce la o sensibilitate crescută a tuburilor bronșice și la o producție crescută de mucus, în timp ce, scade eliminarea mucusului.

UCLA Health menționează că inflamația poate determina umflarea căilor respiratorii, în timp ce drenajul mucusului poate irita gâtul și corzile vocale. Ambii factori pot contribui la o tuse post-infecțioasă.

Ce să faci dacă ai o tuse post-infecțioasă

Chantel Strachan, medic primar internist la Columbia University Irving Medical Center, a afirmat că o tuse post-infecțioasă este benignă, deci de obicei nu este nimic de îngrijorat, deși poate fi deranjantă din punct de vedere fizic.

„Un tratament conservator pentru această tuse poate contribui la minimizarea acesteia”, a spus ea. „Tratamentele conservatoare includ supresoarele de tuse, steroizii intranazali pentru scurgerea nazală, umidificatoarele și pastilele.”

Strachan a adăugat că nu există dovezi care să susțină utilizarea antibioticelor sau a steroizilor pentru a ajuta la tratarea tusei post-infecțioase.

Potrivit raportului, cele mai multe studii au constatat că tusea persoanelor s-a ameliorat în timp fără medicamente. Autorii au remarcat și alte motive pentru care ar putea fi o idee bună să eviți medicamentele pentru tusea post-infecțioasă.

Mehdizadeh a spus că o modalitate de a distinge o tuse post-infecțioasă de ceva mai grav este faptul că o tuse post-infecțioasă este de obicei o tuse uscată și stânjenitoare.

„O tuse umedă, care este asociată cu dificultăți de respirație sau dureri în piept, ar trebui evaluată,” a remarcat el.

„Alte simptome care ar trebui să determine evaluarea includ sânge în mucus, dificultăți la înghițire, durere, febră, dificultăți de respirație și respirație zgomotoasă”, a spus Mehdizadeh.

Potrivit autorilor articolului, simptomele precum acestea ar indica necesitatea unei radiografii toracice. Alte semnale de alarmă care ar putea indica o problemă includ istoricul de pneumonie recurentă sau fumatul pe termen lung.

A avea o tuse timp de mai mult de opt săptămâni este, de asemenea, un potențial indicator al unei probleme.

Concluzii

A avea o tuse după o infecție respiratorie este destul de frecvent, afectând între 11% și 25% dintre adulți. Ea apare din cauza inflamației și umflării căilor respiratorii. 

Simptomele ar trebui să se amelioreze în aproximativ trei până la opt săptămâni. Nu sunt necesare tratamente prescrise, deși medicamentele eliberate fără prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cu toate acestea, dacă simptomele persistă mai mult de opt săptămâni sau ai alte simptome, cum ar fi o tuse umedă, mucus sângeros, dificultăți de respirație, dureri în piept, febră sau probleme la înghițire, ar trebui să consulți un medic pentru evaluare.

Vezi si

3 alimente surprinzător de bune pentru inimă. | NUTRIȚIE

O dietă sănătoasă reduce foarte mult riscul de probleme cardiace, pentru că influențează greutatea, tensiunea …