Cum se poate schimba un om

 

Toți ne-am confruntat cu această întrebare. Cel puțin o dată în viață ne-am întrebat dacă ne putem schimba sau dacă putem să-i schimbăm pe ceilalți. În funcție de ceea ce am observat am ajuns fie la concluzia că „DA, se poate (în principiu)” sau că „NU… schimbările nu durează”. Sau DA în unele situații și NU în altele. Eu mereu am spus că oamenii nu se schimbă niciodată însă își pot schimba atitudinile și comportamentele față de anumite situații și, respectiv se creează iluzia de schimbare a unui om. Recunosc că încă sunt în căutarea răspunsului la această întrebare și astăzi vă propun versiunea psihologilor și a lectorului universitar Gabriel Roșeanu care afirmă că omul într-adevăr se poate schimba.

Oamenii nu se schimbă pentru că schimbarea este imposibilă, ci pentru că schimbarea este dificilă.

De ce este atât de dificilă schimbarea? Răspunsul este simplu: pentru că presupune să depui efort pe termen lung; să faci în mod repetat pe o perioadă lungă de timp ceva care îți provoacă disconfort. Așadar, efortul constă în a suporta disconfortul în mod repetat.

Psihicul tău funcționează pe baza a mai multor automatisme (obiceiuri – comportamente automatizate), iar schimbarea înseamnă să mergi împotriva lor, să le desfaci, să creezi alte automatisme. Tot el va încerca să te împiedice să faci acest lucru și va crea senzația de disconfort și chiar durere pentru a te opri (motivul este unul evoluționist). De aceea este nevoie să depui efort, efort care constă în a suporta disconfortul și durerea până când se formează noi automatisme (obiceiuri). Vestea bună este că pe măsură ce se desfac vechile obiceiuri și se formează cele noi, disconfortul scade și până la urmă dispare în totalitate. Acesta este momentul în care putem spune că schimbarea este realizată (psihicul tău acum funcționează pe baza acestor noi obiceiuri). Deci, este nevoie de efort susținut pe o perioadă mai lungă de timp pentru ca schimbarea adevărată să se mențină.

Și acum întrebarea dificilă: De ce să depui efort? De ce să suporți durerea?
Răspunsul: Pentru că CEVA te motivează. Acesta este elementul esențial, necesar pentru schimbare: MOTIVAȚIA, acel DE CE să fac asta?

Ce este acel CEVA? Acel ceva este un SCOP. Ceva ce îți dorești să obții. În sens larg, comportamentul uman se orientează în una din două direcții majore: (1) obținerea plăcerii sau (2) evitarea durerii. Scopurile pe care ni le formulăm fie duc la obținerea unui lucru care induce plăcere fie a unuia care ne permite evitarea durerii.

Pentru a obține o schimbare pe termen lung este nevoie de EFORT, iar acesta la rândul lui are nevoie de un SCOP pentru a putea fi susținut.

Deseori întâlnim oameni care par să aibă un scop pentru a se schimba și totuși nu reușesc. „Așa sunt eu” spun ei, „Nu mă pot schimba, vreau, dar pur și simplu nu pot”. De fapt, adevărul este că ar putea, dar nu își doresc suficient de mult schimbarea pentru a depune efortul necesar. Altfel spus, nu sunt suficient de motivați pentru a suporta disconfortul necesar pentru schimbare. În ciuda a ceea ce afirmă verbal („Eu vreau”) în realitate disconfortul pe care îl simt datorită comportamentului pe care ar dori să îl schimbe este mai mic decât disconfortul pe care l-ar simți dacă ar iniția schimbarea. Astfel, unele persoane rămân în acea zonă de „vreau, dar nu pot” toată viața, considerând că nu se pot schimba pentru că așa sunt ele. Pentru alții însă, la un moment dat disconfortul generat de comportamentul nedorit va fi atât de mare încât va depăși disconfortul schimbării și va apărea motivația necesară pentru transformare; atunci va apărea acel „de ce” necesar pentru depunerea efortului, atunci omul are un scop bine definit pentru schimbare.

Întrebare: Schimbarea poate să vină doar atunci când un disconfort îl depășește pe celălalt? Răspuns: Nu, adică, nu neapărat.

Elementul cheie în schimbare este motivația (de ce-ul), prezența unui scop bine definit pentru care să te schimbi.

Ce este în esență un scop bine definit? Acesta este un motiv care se bazează pe un set de VALORI AUTENTICE ale omului. Scopurile ce se bazează pe valori superficiale sau neautentice nu vor rezista, vor ceda în momentul în care apar primele obstacole.

Ce sunt valorile autentice?
Aceste sunt valori în care crezi cu adevărat. Acele valori pe care sinele tău le crede. Acele valori care îți ghidează comportamentul de zi cu zi și care apar în comportamentul tău chiar și atunci când nu este comod să le manifești. Nu contează ce spui, adică ce afirmi ca fiind o valoare pentru tine, contează ce faci. Pentru a descoperi ce reprezintă o valoare pentru tine observă-ți comportamentul, vezi ce faci în mod repetat și mai ales vezi cum te comporți în cazuri mai puțin obișnuite – faci ceea ce afirmi că ai face sau găsești o scuză să faci altceva. Cu alte cuvinte, scopurile care se bazează pe valori autentice vor putea motiva efortul pentru schimbare, cele care se bazează pe valori superficiale sau nereale (adică pe care sinele nu le crede) nu vor putea susține efortul și schimbarea nu va apărea sau nu va persista.

În concluzie:

schimbarea este posibilă
schimbarea necesită efort susținut pe termen lung
pentru menținerea efortului este nevoie de un scop bine definit (un „de ce” să fac asta)
un scop autentic are nevoie să se bazeze pe valori autentice
valorile autentice sunt acelea care apar în mod constant în comportament chiar și atunci când nu este comod să le manifești

Deci răspunsul la întrebarea inițială este: „Da, oamenii se pot schimba”.

Schimbarea are nevoie de un „DE CE” autentic, găsește-l și te vei putea schimba.

 

 

 

Vezi si

Echipa națională de fotbal a Republicii Moldova a obținut a doua victorie consecutivă, învingând selecționata San Marino cu 1-0 într-un meci amical disputat pe stadionul Zimbru

Echipa națională de fotbal a Republicii Moldova continuă să impresioneze, obținând o a doua victorie …