Criza la Granița Finlanda-Rusia: Zeci de Migranți, Împiedicați de Barriere și Gaze Lacrimogene în Confruntarea cu Poliția

Zeci de migranţi au fost blocaţi, sâmbătă, în spatele barierelor ridicate la două puncte de trecere a graniței pe care Finlanda o împarte cu Rusia, potrivit poliţiştilor de frontieră finlandezi, relatează digi24.ro, cu referire la Reuters.

 Foto: captura foto

Guvernul finlandez acuză Moscova că direcţionează migranţii spre punctele de trecere ca represalii pentru decizia sa de a aprofunda cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, afirmaţie negată de Kremlin.

Gărzile de frontieră finlandeze au ridicat bariere începând de vineri la miezul nopţii, la punctele de trecere a frontierei Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra şi Niirala, în sud-estul Finlandei, care reprezintă cea mai mare parte a traficului între cele două ţări.

În pofida închiderii, zeci de migranţi au ajuns, sâmbătă după-amiază, la punctele de trecere Nuijamaa şi Vaalimaa şi au aprins un foc de tabără la temperaturi negative în spatele gardurilor de sârmă ghimpată. La Nuijamaa, două persoane au reuşit să treacă de bariere şi să intre în Finlanda.

„Suntem în curs de consolidare a barierelor, astfel încât un astfel de lucru să nu mai fie posibil”, a declarat colonelul Mika Rytkonen, potrivit postului public de televiziune finlandez YLE.

Finlanda are o graniţă comună cu Rusia de 1.340 km, care serveşte, de asemenea, ca graniţă externă a Uniunii Europene. Aproximativ 300 de solicitanţi de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia şi Siria, au ajuns în Finlanda în această săptămână, potrivit poliţiştilor de frontieră.

Patru puncte de trecere regulată a frontierei rămân deschise deocamdată, dar solicitanţii de azil se pot prezenta acum doar la două dintre ele, la Salla şi Vartius, mai la nord, au declarat poliţiştii de frontieră.

Sâmbătă, 67 de persoane au sosit pentru a solicita azil la postul de la Vartius, a precizat unitatea locală a poliţiei de frontieră pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter. Un grup de migranţi a sosit la o jumătate de oră după ce postul s-a închis, a relatat presa locală.

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …