Cercetătorii de la Laboratorul de Cercetare a Somnului din cadrul Spitalului E.P. Bradley, împreună cu colegii lor de la Universitatea Brown și de la Providence VA Medical Center, au efectuat un studiu care a relevat că consumul de alcool înainte de culcare poate influența calitatea somnului.
Studii anterioare au evidențiat importanța somnului cu mișcări oculare rapide (REM), care constituie aproximativ 20% din somnul obișnuit pe parcursul unei nopți, pentru bunăstarea emoțională și funcția cognitivă. Cercetătorii au dorit să investigheze modul în care consumul de alcool înainte de culcare ar putea afecta somnul REM, transmite dcnews.ro.
30 de voluntari, testați într-un “laborator de somn”
Cercetătorii au selectat un grup de 30 de voluntari adulți pentru a petrece trei zile și trei nopți consecutive într-un laborator de somn. Participanților li s-a oferit un mixer fără alcool într-o noapte și un mixer cu adaos de alcool în alta, consumându-le cu o oră înainte de a se retrage la culcare.
Activitatea cerebrală le-a fost monitorizată permanent pe parcursul a trei nopți consecutive. Cum era de așteptat, s-a observat că alcoolul a avut un impact semnificativ asupra tipurilor de somn și calității acestuia.
În mod special, consumul de alcool a determinat o creștere a somnului cu unde lente, asociat cu un somn profund și procese de refacere fizică. Însă, în același timp, s-a constatat o reducere a duratei somnului REM, o etapă esențială a somnului asociată cu funcțiile cognitive și emoționale. Chiar dacă participanții au adormit mai repede după consumul de alcool, scăderea duratei somnului REM a influențat negativ calitatea generală a somnului.
Mai interesant, consumul de alcool în nopți consecutive nu a modificat cantitatea de somn REM afectată. Acest aspect sugerează că organismul nu reușește să se adapteze pentru a contracara efectele negative ale alcoolului în timp.
În concluzie, chiar și consumul unei cantități mici de alcool înainte de culcare poate afecta advers calitatea somnului. Această constatare subliniază importanța conștientizării impactului alcoolului asupra somnului și necesitatea de a lua în considerare aceste aspecte în îmbunătățirea igienei somnului și a sănătății generale.