De ce UE are nevoie de Moldova? Ambasador: Avem principiul ușii deschise

Întrucât Moldova este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, sarcina principală a Delegației UE acum este să se pregătească pentru negocieri și să sprijine acest proces.

Declarația aparține ambasadorului UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru esp.md.

„O altă sarcină este sprijinirea reformelor care se realizează în țară. Noi, desigur, am susținut întotdeauna acest lucru, dar acum, odată cu noile oportunități care au devenit disponibile după primirea statutului de candidat, acest lucru este și mai intens. Mai este mult de lucru, dar personalul nostru încă nu a crescut semnificativ, au apărut mai multe persoane noi, dar sperăm ca pe viitor Delegația UE să devină mai mare, întrucât în majoritatea țărilor candidate delegațiile sunt mai mari decât în Moldova acum”, a menționat Mažeiks. 

Ambasadorul este ferm convins că în momentul în care Moldova va deveni membră a Uniunii Europene va fi și mai ușor, deoarece multe dintre restricțiile care sunt acum vor fi deja rezolvate în proces.

„Uniunea Europeană nu este doar o piață, este o comunitate de țări democratice. Vedem că aici, în Moldova, este nevoie de reforme democratice. Uniunea Europeană se bazează pe normele de drept internaționale, astfel încât Uniunea Europeană poate fi folosită ca șablon, să zicem așa, întrucât aceleași revendicări care sunt acum înaintate Republicii Moldova au fost înaintate tuturor celorlalți candidați la aderare. Și, după cum puteți vedea, țările UE chiar au ceva de arătat nu numai în domeniul drumurilor bune și al prosperității, ci și în modul în care Uniunea Europeană acționează în beneficiul cetățenilor săi. Cred că aceasta este ceea ce fiecare dintre noi își va dori atât pentru sine, cât și pentru copiii săi, indiferent dacă iubește sau nu Uniunea Europeană”, a spus ambasadorul UE în Moldova. 

Totodată, în cadrul interviului, Jānis Mažeiks a explicat de ce Uniunea Europeană are nevoie de Moldova, Ucraina și Georgia.

„Pentru noi, acest lucru este în primul rând un principiu. Avem principiul ușii deschise, adică pentru țările care vor să devină membre ale Uniunii Europene și sunt capabile și gata să facă tot ce este necesar pentru a îndeplini criteriile, această ușă este deschisă.

Desigur, există elemente de interes, dar acest interes este că ne preocupă țările din întreaga regiune, fie că sunt candidate, fie că nu, viitori membri, ca să fie țări prospere și democratice, pentru că de fiecare dată când aceasta nu este, noi vedem problemele care afectează Uniunea Europeană, fie că este vorba de relații cu Federația Rusă, fie cu Belarus sau cu alte țări. Prin urmare, desigur, chiar înainte ca Republica Moldova să devină candidată, am fost interesați să ajutăm la dezvoltarea țării, ca aceasta să prospere, să fie democratică. Mai ales acum, când R. Moldova este candidată și în curând va începe procesul de negocieri pentru aderare”, a declarat Jānis Mažeiks.

Vă amintim că amintește că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE, iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Totodată, pentru aderarea la UE, Moldova a avut misiunea de a îndeplini 10 pași importanți. Șase dintre aceștia au fost deja îndepliniți, așa că au mai rămas doar patru.

Vezi si

Atelier de Discuții la Hîncești: Prevenirea Suicidului în Rândul Tinerilor

Centrul Prietenos Tinerilor, în parteneriat cu Centrul Raional de Tineret Hîncești, a organizat un atelier …