Blue Monday, 15 ianuarie 2024 – cea mai deprimantă zi a anului. Cum a apărut denumirea de „Lunea Albastră”

Luni, 15 ianuarie, este considerată cea mai deprimantă zi a anului și a primit denumirea de „Blue Monday”. Dar ce este „Blue Monday”? De unde a apărut conceptul și ce înseamnă acesta?


Cum a apărut Blue Monday „Blue Monday” („Lunea albastră”) este o zi care cade, în general, în a treia zi de luni a lunii ianuarie. Termenul a fost inventat de psihologul Cliff Arnall, în 2004, când compania de turism Sky Travel i-a cerut o „formulă științifică” pentru tristețea caracteristică lunii ianuarie, pe care o resimt mulți oameni, scriu croud.com și Live Science. Ulterior, Blue Monday a devenit piesa centrală a unei campanii publicitare a Sky Travel, menită să încurajeze rezervările de vacanțe care, după cum sugera compania, ar fi atenuat o parte din suferința lui Blue Monday.
Denumirea de „Blue Monday”, care a fost contestată de-a lungul anilor, ia în considerare mai mulți factori, inclusiv tristețea de după sărbătorile de Crăciun, vremea rea, nivelul de îndatorare, nivelul scăzut de motivație, rezoluțiile de Anul Nou și așa mai departe. Toți acești factori au dus la faptul că această zi este cunoscută ca fiind cea mai deprimantă din an. În ciuda faptului că inițial a fost inventat în scopuri de marketing, pentru a încuraja oamenii să își rezerve vacanțe, termenul face acum parte din vocabularul cotidian, fiind utilizat pe scară largă în special în emisfera nordică (din cauza condițiilor meteorologice, „Blue Monday” nu se aplică în emisfera sudică).

RECOMANDĂRI „Ești sau nu ești tu?”. Vladimir Putin se plânge că vechii prieteni și colegi „nu-l mai recunosc”, pe fondul zvonurilor despre dublurile sale | VIDEO De-a lungul anilor, „Blue Monday” a fost supus unor critici însemnate, mulți spunând că termenul aduce anxietate și adaugă presiune asupra unei zile obișnuite. „Tristețea iernii este un răspuns natural la încheierea vacanței de Crăciun și a festivităților, dar patologizarea unor astfel de sentimente normale într-o formă de «depresie acută» precum Blue Monday este greșită”, a declarat Craig Jackson, profesor de psihologie a sănătății ocupaționale la Birmingham City University din Anglia.

Blue Monday, manevră de PR „Etica este cel puțin discutabilă. Nu există nicio dovadă credibilă de cercetare care să arate că Blue Monday este mai deprimantă decât orice altă zi sau chiar cea mai deprimantă zi a anului”, a declarat el, pentru Live Science. „Singurul mod în care această dată poate fi văzută ca fiind mai deprimantă decât altele se datorează faptului că mass-media mainstream le spune oamenilor că este Blue Monday și astfel poate apărea un efect de profeție care se autoîmplinește. Oamenii trebuie să știe că acest lucru nu este un fapt științific”, a mai spus Jackson. Prin urmare, Blue Monday nu ar trebui considerat decât o manevră de PR, a adăugat profesorul.
 
 

Vezi si

Câte zile rămân proaspete ouăle dacă stau la frigider

Ouăle proaspete pot fi păstrate în frigider timp de mai multe săptămâni, cu condiția să …