Asociația ‘Forța Fermierilor’ solicită Poliției Naționale să înceteze presiunile asupra agricultorilor în protest

Asociația ”Forța Fermierilor” cere Poliției Naționale să înceteze presiunile asupra agricultorilor adunați la protest, relatează Vocea Basarabiei. Conducerea IGP este acuzată de organizație că intenționat ar fi pus la cale un plan de periclitare a manifestațiilor, în special atunci când nu ar fi depus eforturi pentru crearea unui ”coridor verde” pentru deplasarea tehnicii spre PMAN.

”Începând cu joi, 23 noiembrie, conducerea Inspectoratului General de Poliție a pornit campania de provocare și intimidare a fermierilor, care participă sau intenționează să participe la protestul economic din centru al capitalei. Refuzul, absolut nemotivat al poliției în acordarea asistenței agricultorilor pentru deplasarea în Piața Marii Adunări Naționale, solicitate oficial de organizatorii manifestației, a generat nemulțumirea producătorilor agricoli. Menționăm că în cadrul evenimentului similar din iunie 2023 organizația noastră a conlucrat foarte eficient cu organele de asigurare a ordinii publice, care au organizat «coridorul verde» pentru deplasarea tehnicii agricole în centru capitalei fără nici un deranj pentru locuitorii municipiului. Însă, acum conducerea poliției din start a pus la cale planul pentru a periclita manifestația fermierilor”, se arată într-un nou comunicat al Asociației ”Forța Fermierilor”.

Organizatorii protestelor susțin că și acțiunile polițiștilor cu rețineri pe timp de noapte ale unor participanți la protest, la fel, nu este altceva decât formă de intimidare a agricultorilor.

”Mai mulți comisari raionali de poliție, în stilul perioadei statului capturat, telefonau fermierii și cereau retragerea tehnicii agricole din PMAN sau garantarea neparticipării la protest. Oamenii legii exemplifica cazurile cu rețineri și îi avertizau pe agricultori că ei pot fi următorii cu dosarele penale. Asociația consideră că astfel de măsuri coercitive riscă să ridică gradul de tensiune în rândurile producătorilor agricoli, care sunt disperați la maximum din cauza situației financiare catastrofale. Ei au venit în capitală să-și caute dreptate, nefiind auziți de autoritățile multe luni și nu au avut alte scopuri, decât cele economice. Încercarea intimidării, denigrării și linșării celor, pe care i-ați numit eroi și patrioți 3 ani în urmă, nu vă face față, domnilor guvernanți”, se mai arată în comunicatul asociației.

De asemenea, fermierii cer partidelor să nu folosească protestul în scopurile lor politice.

”Noi, categoric, cerem tuturor partidelor politice să nu încerce să schimbe conotația protestului. Toți provocatori politici imediat vor fi denunțați și înlăturați. Prin urmare, solicităm respect din partea poliției și sistarea imediată amenințărilor agricultorilor. Marea majoritatea polițiștilor sunt oameni onești și stimați de fermieri. Nu impuneți pe ei la abuzuri și conflicte nejustificate. Noi recent am trecut aceste timpuri, care nu ne-au adus nimic bun. P.S.: Ieri, când poliția a continuat presiuni asupra fermierilor, mulți din ei s-au antrenat în procesul deszăpezirii Moldovei. Cu tractoarele „scumpe” agricultorii de la sate au sărit în ajutor autorităților și au curățit zeci de drumuri și au scos din nămeți mulți oameni”, se mai arată în mesajul fermierilor.

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …