Monitorizarea electronică: Aplicarea măsurilor de protecție în cazurile de violență în familie

Violența în familie este o formă de violență în bază de gen, care își are originea în atitudinile și convingerile persistente referitoare la rolurile atribuite disproporțional bărbatului și femeii în contextul familial și social.

 

Acțiunile de violență în familie pot avea loc între soți, foști soți sau parteneri intimi, părinți și copii, între alte rude sau afini până la al patrulea grad de rudenie sau persoane în privinţa cărora a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară.

Biroul de Probațiune Hîncești instituție care realizează monitorizarea agresorilor familiali, informează societatea civilă, că una dintre măsurile de protectie a victimilor violenței în familie este ORDONANȚA DE PROTECȚIE.

Monitorizarea Electronică se desfășoară în conformitate cu Legea nr. 8 din 14.02.2008 cu privire la probațiune, Codul de Executare al Republicii Moldova și regulamentele stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1322 din 08.12.2016.

Ordonanța de protecție emisă de instanța de judecată prin încheiere judecătorească protejează victima de violența și este pusă imediat în executare. Aceasta obligă agresorul să părăsească locuința comună,pe un termen de 90 zile chiar dacă el este proprietarul locuinţei, să stea departe de locul aflării victimei și și să nu contacteze cu ea.

Pentru a obține ordonanța de protecție, este nevoie de a depune o cerere de chemare în judecată. În cerere se indică circumstanţele actului de violenţă, intensitatea, durata, consecinţele suportate şi alte circumstanţe care indică asupra necesității aplicării măsurilor de protecţie.

Cererea poate fi înaintată instanței de judecată de către victima violenței în familie sau de către reprezentantul ei legal, de către procuror, polițist sau asistent social în cazul în care victima este în imposibilitate de a depune cererea personal. În cazul copiilor, cererea poate fi înaintată de către unul dintre părinți, de reprezentantul legal sau de autoritatea tutelară. 

Asta înseamnă că agresorul, căruia i-a fost emisă ordonanța de protecție de către instanța de judecată, poartă la picior o brățară care emite semnale de fiecare dată când se apropie de victimă. 

Odată emisă ordonanța de protecție, agresorului îi este instalată brățara electronica la picior, iar locația acestuia este monitorizată prin satelit: „Vedem deplasarea agresorului pe hartă, ultimul este obligat să respecte anumite reguli,, iar victima primește un dispozitiv numit ,,tracker,, ce o avertizează în cazul în care agresorul se apropie la o distanță mai mică de 200 de metri, aceasta imediat primește o notificare pe telefon, prin care este anunțată că agresorul este în apropiere: «Atenție! Agresorul se apropie»”.

Paralel, agresorul primește un semnal sonor de la brățară, prin care i se sugerează că prin apropiere se află victima și, în consecință, dânsul trebuie să se îndepărteze în direcție opusă față de victimă. „Sunt cazuri când ei se pot afla în apropiere unul de celălalt fie la magazin, fie prin oraș, în transport – pur întâmplător. Indiferent de situație, agresorul trebuie să-și schimbe direcția de deplasare și să se îndepărteze de victimă”.

În cazul în care își continuă intenționat deplasarea către victimă, agresorul este imediat sunat și preîntâmpinat. Dacă nu răspunde la telefon sau nu-și schimbă direcția, inspectorul monitorizării electronice apelează serviciul 112, iar în termenii cei mai scurți, un echipaj se deplasează la fața locului pentru a-l îndepărta pe agresor de victima.

Conform Articolul 3201 CP RM în cazul neexecutării intenţionată sau eschivarea de la executarea măsurilor stabilite de instanţa de judecată în ordonanţa de protecţie a victimei violenţei în familie, agresorul se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 160 la 200 de ore sau cu închisoare de pînă la 4 ani.

În concluzie, Biroul de Probațiune Hîncești, instituție care realizează monitorizarea electronică, spune că măsura se dovedește a fi eficientă în „calmarea” agresorilor, iar scopul urmărit este să reducă recidivele în cazul violenței în familie.

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Trăiește în prezent: Puterea de a lăsa trecutul în urmă

  ”Vreau să fie cum a fost”, ”mi-e dor de mine în tinerețe”, ”am pierdut …