În satul Selemet, raionul Cimișlia a avut loc cea de-a V-a ediție a Festivalului iProsop. Evenimentul este dedicat prosopului țesut manual, promovării tradițiilor locale, oportunităților culturale și turismului în regiunea de sud a Republicii Moldova.
Potrivit autorităţilor din Cimişlia, Festivalul iProsop pune în valoare unicitatea acestui obiect prezent în fiecare casă și promovează utilitatea lui atât din punct de vedere cultural-artistic și istoric, cât și ca element de decor. În plus, festivalul aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rural și sportul tradițional.
Ediţia din acest a reunit peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și din străinătate, artiști emeriți și colective etnice de găgăuzi și ucraineni, care au prezentat cele mai frumoase colecții de prosoape tradiționale caracteristice zonei de origine.
Menționăm că pe scenă au urcat orchestra folclor condusă de petru neamțu, artiști precum, Nicolae Paliț, Valentin Butucel, Diamanta Paterău, Silvia Goncear, Anișoara Prisăcaru, Ofelia Florica Haranguș și ansamblul etnofolcloric Plăieșii condus de Nicolae Grebincea, dar și multe alte colective de muzică și dans din raioanele vecine și chiar din România.
În același context, Muzeul Național de Istorie și Etnografie a Moldovei a fost alături și la această ediție a evenimentului, oferind expertiză și ateliere despre utilitatea prosoapelor și modalitățile de salvgardare a prosopului basarabean. În zona special amenajată „Șezătoare” au avut loc prezentări despre ornamentele tradiționale și ateliere de brodat și cusut pentru întreaga familie, desfășurate de comunitatea „Șezătoarea Basarabiei”.
Pentru copii, au fost organizate ateliere de creație, unde aceștia au avut ocazia să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional în spațiul dedicat „Lumea Copiilor”. De asemenea, amatorii de sport, au avut parte de activități tradiționale precum: lupta pentru berbecul viu, lupta pentru cocoșul viu, ridicarea greutăților, jocuri de domino și multe altele.
Fiecare ediție a festivalului devine tot mai specială mobilizand locuitorii în a promova traditia prosopului, întrucât fiecare gospodar și-a atârnat cel mai frumos ornamentat prosop chiar pe poartă dar și la fântâni, astfel au dat plus valoare festivalului și traditiilor promovate în cadrul acestuia. Toot aici, mentionam că festivalul se desfășoara o dată la doi ani, iar anul acesta smile fm moldova a devenit partener media a evenimentului.