Consiliul Județean Maramureș, în calitate de beneficiar, a implementat Proiectul ”Tabără de excelență – PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.
Astăzi, la Universitatea “Ion Creangă” din Chișinău a avut loc deschiderea proiectului la care au participat reprezentanți ai Consiliului Raional Hîncești, Strășeni și Ungheni, elevi olimpici din aceste raioane dar și oaspeți din Maramureș care anul acesta sunt beneficiari ai proiectului PUNTE 2024.
Obiectivul general al proiectului PUNTE 2024 este promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul a 56 elevi de liceu cu rezultate la olimpiade și concursuri la limba română, istorie și geografie (36 de elevi din Republica Moldova – câte 12 elevi din fiecare raion și 20 de elevi din Maramureș) și 13 profesori (9 profesori din Republica Moldova – câte 3 profesori din fiecare raion și 4 profesori din Maramureș).
Perioada de implementare a proiectului este aprilie – septembrie 2024, iar Tabăra PUNTE 2024 se va desfășura în Republica Moldova, în perioada 28 iunie – 05 iulie 2024, raionul Hîncești fiind gazdă în zilele de 1 și 2 iulie.
“Frații noștri maramureșeni sunt cei car ne-au motivat să desfășurăm aceste activități, întrucât domeniul educațional este un domeniu în care este necesar să investim pentru că viitorul țărilor noastre sunt tinerii și ceea ce trebuie noi să facem este susținerea acestui domeniu inclusiv prin schimburi de experiență” a specificat pentru SmileFM președintele raionului Hîncești, Iurie Levinschi.
Menționăm că au fost selectați câte 12 elevi de liceu olimpici din cele 3 raioane partenere, precum și 20 de elevi olimpici din Județul Maramureș pentru a participa la tabără, în baza rezultatelor obținute la olimpiadele derulate în 2022, 2023 și 2024, la limba și literatura română, istorie sau geografie.
De asemenea, câte 3 cadre didactice au fost stabilite la nivelul fiecărui raion participant la proiect, precum și 4 profesori din județul Maramureș, din rândul cadrelor didactice care activează în disciplinele limba și literatura română, istorie sau geografie, cu rezultate în pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri școlare, precum și care s-au evidențiat prin organizarea de acțiuni de păstrare a identității românești.
“Cei 12 de elevi olimpici și cele 3 cadre didactice din raionul Hîncești, precum și din celelalte raioane partenere, au ocazia să participe la programul complex al taberei PUNTE 2024, care se va desfășura itinerant, în fiecare raion câte 2 zile și 1 zi în Chișinău. Fiecare raion gazdă este responsabil cu organizarea unei palete largi de activități educaționale și recreative, menite să contribuie la cunoașterea reciprocă a tradițiilor și culturii locale, promovarea reperelor naturale, istorice și turistice, precum și la conștientizarea cu privire la sprijinul frățesc acordat de România pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În raionul Hîncești la fel vor fi două zile intensive, cu activități interesante pentru tineri dar și cu experiențe inedite pentru partenerii noștri din Maramureș”, a povestit Elena Nichifor, șefa Direcției Economie și Cooperare Transfrontalieră.
De menționat că bugetul proiectului este de 297.483 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova este de 250.000 lei, la care se adaugă contribuția proprie a Consiliului Județean Maramureș estimată la 47.483 lei (cel puțin 2% din finanțarea acordată).
Partenerii proiectului sunt: Consiliul Raional Hîncești, Consiliul Raional Strășeni și Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova, precum și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.