20 de sfaturi cum să depășești tulburările de stres și anxietatea

În perioada rece a anului îndeosebi, persistă teama de a avea crize de anxietate. Știi care este un factor declanșator principal al atacurilor de panică? Este suficient să înveți cum să gestionezi anxietatea și problemele vor dispărea. Am selectat pentru tine mai multe tehnici de management al stresului pe care le poți aplica pe cont propriu.

Am descoperit cum depășesc eu starea de anxietate și îmi gestionez stresul. După mai multe discuții cu psihologul am aflat cum pot să imi controlez mintea folosind următoarele sfaturi psihologice și fiziologice care mă ajută să trăiesc o viață satisfăcătoare, fără stres și atacuri de anxietate.

 

1. Fă modificări în dietă 

O dieta echilibrată nu este recomandată doar pentru menținerea greutății în limite normale ci și pentru o stare generală bună de sănătate; importanța sa ca tehnică de gestionare a anxietății fiind confirmată de studiile clinice. Ar trebui să nu te înfometezi și să mănânci întotdeauna micul dejun, să eviți scăderea glicemiei, fapt care ar putea determina apariția de simptome asemănătoare cu cele ale anxietății. Consumul de alimente bogate în calciu, fosfor și magneziu ajută la reducerea stresului. În acest scop se va evita zahărul rafinat.

 

2. Reduce aportul de cofeină 

Limitează băuturile cofeinizate la una pe zi sau înlocuiește-le cu cele decofeinizate. Cantitățile mari de cofeină vor induce simptome de anxietate și vor declanșa insomnii.

 

3. Vitamina B va ajuta în lupta cu tulburările de stres și anxietate. 

Majoritatea medicilor vor recomanda creșterea aportului de alimente bogate în vitamina B sau administrarea vitaminei sub formă de suplimente.

 

4. Activitatea fizică 

Este o tehnica de gestionare excelentă pentru stres și anxietate, care ameliorează simptomele acestora. În timpul exercițiilor fizice, se eliberează endorfine care vor îmbunătăți starea ta de spirit.

 

5. Masajul 

Masajul contribuie la relaxare, reducerea stresului și a nivelurilor de anxietate. Dacă te simți anxios la locul de muncă și nu ai timp să vizitezi un maseur profesionist, fă un auto-masaj discret cu mâinile la nivelul cefei, chiar în biroul.

 

6. Analiză 

Analizează și ia măsuri pentru rezolvarea problemelor și temerilor tale. Dacă suferi de fobii, încearcă să confrunți temerile, dar treptat, cu ajutorul unui profesionist, învață să accepți situațiile care ți se par terifiante.

 

7. Gândește pozitiv. 

Înlocuiește gândurile negative cu cele pozitive. Este posibil să fi auzit deja acest sfat, dar aceasta este de fapt o tehnică de genstionare simplă dar foarte eficientă a anxietății. Încearcă să suprimi gândurile negative, nesubestimând propriei minți. Tu menții controlul acesteia și poți să renunți la gândurile negative și să le înlocuiești cu unele optimiste.

 

8. Ia măsuri.

Dacă ai fost diagnosticat cu tulburare de anxietate, ia măsuri: în acest mod va apărea sentimentul de control și se va reduce atât stresul cât și anxietatea. Consultă un specialist în sănătate mintală, aderă la un grup de sprijin pentru persoanele cu anxietate, mergi la sala de sport, fă exerciții fizice și deja te vei putea considera câștigător in lupta cu anxietatea.

 

9. Exprimă-ți în scris temerile și grijile. 

Odată ce ai pus totul pe hârtie ai putea afla că îți faci griji legate de evenimente asupra cărora n-ai nici un control, dar și legate de probleme nesemnificative.

 

10. Nu îți face griji despre ce cred sau ce spun oamenii despre tine. 

Acest lucru este specific persoanelor care suferă de tulburări de anxietate socială. Chiar daca nu ai nevoie de aprobarea sau amestecul altor persoane pentru ca viata ta să devină mai interesantă, este dificil să elimini aceste gânduri singur. De aceea, cu ajutorul unui profesionist vei găsi o abordare (psihoterapie și/sau medicație) care să funcționeze pentru tine și să reușești să gestionezi aceste gânduri intruzive.

 

11. Activitatea sexuală 

…este una din cele mai plăcute și minunate tehnici de management al anxietății. În timpul actului sexual se eliberează o cantitate mare de hormoni care induc starea de bine. Acest lucru explică de ce oamenii sunt fericiți după ce întrețin relații intime. Studiile au dovedit că sexul și orgasmul ridică starea de spirit și reduc stresul. Chiar dacă majoritatea oamenilor sunt ocupați, ar trebui să găsească timp pentru sex.

 

12. Exersează respirația profundă. 

Acest lucru îl poți face cu ajutorul specialiștilor. O dată ce vei constata apariția semnelor fizice sau mentale de anxietate sau chiar atac de panică, începe să respiri adânc, încercând să îți controlezi respirația.

 

13. Zâmbește 

Prin zâmbet se eliberează anumiți neurotransmițători esențiali pentru buna funcționare a creierului și a transmisiei nervoase. Acești neurotransmițători sunt calmante naturale care vor contribui la eliberarea tensiunilor din organism, la relaxarea mușchilor și înlăturarea durerii. Starea negativă de spirit se va transforma instantaneu în bună dispoziție. Zâmbetul este contagios și va stimula sistemul imunitar. 

 

14. Folosește puterea propozițiilor afirmative. 

Folosind afirmații pozitive pe tot parcursul zilei, vei contribui la lupta împotriva anxietății. În cazul în care preconizezi că ai putea avea un atac de panică, repetă în minte frazele: “pot rezolva această problemă” și “totul este sub control”. Chiar dacă acest lucru ar putea părea ciudat, te vei simți mai bine. Atenția va fi direcționată asupra lucrurilor la care te concentrezi.

 

15. Nu te victimiza 

Daca tu și familia ta aveți o stare bună de sănătate, locuiți într-o țară pașnică și nu ați fost implicați în vreo catastrofă majoră, atunci nu trebuie sa vă faceți griji. Trebuie sa fii un luptător și să încerci să finalizezi sarcinile zilnice fără eforturi, să încerci să le consideri provocări minore, nu ceva pentru care ar trebui să te îngrijorezi excesiv.

 

16. Nu te suprasolicita

Dacă lucrezi 12-14 ore pe zi si nu ai timp liber, nivelul de stres va crește în mod inevitabil. Este imoportant să îți cunoști limitele și să iei măsuri concrete pentru a reduce volumul de muncă, să îți faci timp pentru relaxare.

 

17. Aromoterapia 

…este o modalitate bună pentru a te relaxa. Multe dintre uleiuri cum ar fi cele de lavandă, mușcată, maghiran și altele pot fi utile în acest scop și pot fi utilizate și dacă suferi de tulburări de somn dar și dacă ai simptome de anxietate și stres.

 

18 . Presopunctura 

…este o veche tehnică chinezească care se crede că reduce stresul, tensiunea și anxietatea.

 

19. Concentrează-te asupra unor lucruri care îți fac plăcere. 

Poate ar fi momentul sa te gândești la ce hobby ți-ar plăcea. Acesta poate implica posesia unui animal de companie, pictura sau orice altă activitate care ți-ar putea ocupa mintea și va îndepărta gândurile negative.

 

20. Ascultă, citește sau privește materiale motivaționale. 

Pur și simplu caută clipuri video cu rol motivațional sau care te-ar putea inspira având ca efect minimizarea grijilor.

Vezi si

Trăiește pentru tine, nu pentru ce va spune lumea

Într-o lume în continuă schimbare, este ușor să te pierzi în gânduri despre ce cred …