Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că acum se colectează toate datele pentru fiecare fermier în parte, scrie tvrmoldova. Între timp, agricultorii se arată dezamăgiţi de dialogul pe care îl au cu autoritățile după două săptămâni de proteste.
Ministerul Agriculturii a cerut la mai multe asociaţii de profil să prezinte datele financiare în baza cărora vor fi stabilite listele cu agricultorii care sunt în pag de faliment sau au intrat deja în incapacitate de plată.
VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii: Este o volum foarte mare de lucru. Şi camera de comerţ face parte, administratorii de insolvență, reprezentanții de imputuri, sistemul bancar, toţi vor trage concluziile şi va fi stabilita o lista de agricultori care sunt, au intrat sau pot intra în incapacitate de plată. Cerem studiu analistic pe ultimii 5 ani, care este volumul de creditare şi procentual cu cât mai mulți agricultori anul curent au intrat mai mult în insolvență comparativ cu anul 2022, 2021, 2020.
Băncile comerciale dau asigurări că vor încerca să ajute fermierii care nu-şi pot onora plăţile.
Asociația Băncilor din Moldova menționează deschiderea și angajamentul băncilor de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite. Băncile partenere își propun să identifice măsuri individuale pentru fiecare client, având în vedere situația specifică a acestuia.
Între timp, fermierii spun că regretă reacția Guvernului la protestul agricultorilor.
Culturile cerealiere și oleaginoase ocupă în structura terenurilor agricole peste 80 procente și asigură funcționarea unor lanțuri valorice strategice pentru securitatea alimentară a statului și menținerea localităților rurale. Atragem atenție că de compensații pentru culturile de primă grupă în valoarea de 200 mln lei (suma foarte mică și alocată cu mare întârziere) au beneficiat 2167 de fermieri micro și mici, marea majoritatea dintre care nu sunt membrii la nici o asociație, se arată în comunicatul Asociației “Forța Fermierilor”.
Amintim că agricultorii au protestat aproape două săptămâni în Piaţa Marii Adunări Naționale, pentru că niciuna dintre cele patru revendicări înaintate autorităților nu au fost îndeplinite. După mai multe zile de negocieri, fermierii au scos ieri pe străzile Chisinaului utilajele agricole, paralizând traficul în centrul orașului. În semn de protest, ei au adus în faţa Guvernului şi Parlamentului, saci cu nutreţ, bălegar şi legume. Fermierii amenință că vineri vor relua protestele