Timp de două zile, Cetatea Soroca este gazda unui inedit festival medieval.
Vizitatorii s-au teleportat în timp și au văzut scene de teatru, spectacole de muzică și dans, reconstituiri de lupte şi ateliere meșteșugărești medieval românești. Scopul evenimentului este promovarea patrimoniului cultural-istoric de pe ambele maluri ale Prutului.
La deschiderea festivalului, actori îmbrăcați în straie medievale au făcut o paradă a portului, după care au prezentat o scenă de teatru.
„Noi reprezentăm reconstituirea evului mediu, secolul XIV-XV. Ceva european, ceva românesc.”
Festivalul medieval de la Soroca este un proiectul transfrontalier și își propune să promoveze și să conserve patrimoniului cultural și istoric al Raionului Soroca și al Județului Vaslui din România. In cadrul proiectului vor fi restaurare monumente istorice reprezentative și vor fi organizate, in comun, mai multe evenimente culturale.
VEACESLAV RUSNAC Președintele Raionului Soroca: „Acest eveniment cultural-artistic este unul de amploare ne readuce în epoca lui Ştefan cel Mare. Acesta are menirea de a promova Cetatea Soroca în prejma în care ne aflăm, de a ne familiariza cu istoria neamului.”
LAURENȚIU CHIRIAC Directorul Muzeului Județean “Ștefan Cel Mare”, Vaslui: „Trupa de 25 de membri din partea județului Vaslui au venit la festivalul Medieval “Soroca Porți Deschise” pentru a evolua în cadrul paradei costumelor de epocă.”
Festivalul Cultural Medieval “Soroca, Porți Deschise” este organizat în cadrul Proiectului “Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”. Festivalul este finanțat de Uniunea Europeană şi a ajuns la cea de-a 5 ediție.