Slusari: Vina pentru majorarea prețului la gaz o poartă Moldovagaz

În contextul audierilor publice de astăzi, 3 noiembrie, la Parlament, pe subiectul majorării tarifelor la gazele naturale, fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandru Slusari reiterează poziția sa fermă că principala vină pentru această majorare, care ar putea fi evitată, o poartă reprezentanții SA „Moldovagaz”.

Potrivit lui Alexandru Slusari, această companie cu statut de serviciu public și furnizor, după ridicarea stării de urgență, era responsabilă juridic pentru preocuparea gazelor pentru consumatorii finali, potrivitȘtiri.md. 

„Din păcate, încercările ministrului Victor Parlicov de a face ordine cu managementul Moldovagaz au fost periclitate de către prim-ministrul Dorin Recean. Ministrul Energiei nu a avut curaj în campania electorală de a vorbi public despre anumite lucruri”, a adăugat fostul președinte al Asociației „Forța Fermierilor”. 

Acesta susține că, în prezent, unica soluție în vederea asigurării securității energetice și a protejării consumatorilor ar fi modificarea legislației și oferirea a companiei „Energocom”, temporar, a monopolului fiscal în raport cu Moldovagaz. 

„Cu alte cuvinte, Moldovagaz ar fi obligată să procure gaz exclusiv de la întreprinderea cu capital de stat 100% Energocom. Compania Energocom este unica entitate care poate accepta situația financiară la Moldovagaz, care contrar regulilor de piață a gazelor achită metanul post-consum. Marja de profit la Energocom la vânzarea gazelor este limitată până la 1% și control mai riguros din partea statului și contextul politic va asigura ca gazul să fie procurat de către Energocom la cele mai mici prețuri”, explică Alexandru Slusari. 

De asemenea, acesta amintește că, în condițiile situației de urgență, când aprovizionarea Moldovei cu gaz a depins de Energocom, în pofida unor greșeli din toamna 2022 – iarna 2023 cu cumpărarea gazului scump în exces, compania de stat a planificat și realizat reușit în anul 2023 achiziții de gaz pe piețele internaționale, ceea ce a permis ca tarifele la gaz să fie micșorate de două ori. 

„Atenționez că achizițiile au fost efectuate la prețuri mai avantajoase decât cele de la Gazprom, ceea ce a adus la economia de circa 60 milioane de dolari”, a conchis Alexandru Slusari. 

Amintim că pe 29 noiembrie, în ședință publică, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în regim de urgență, noile prețuri reglementate la gazele naturale furnizate de către S.A. „Moldovagaz” pentru anul 2024. Decizia a fost adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale.

Ulterior, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a oferit mai multe detalii despre programul guvernamental „Ajutor la contor” în cadrul unei conferințe de presă, organizată la data de 29 noiembrie. Oficialul a declarat că cetățenii nu vor resimți creșterile de tarif pentru gaze și că toate ajustările vor fi absorbite de Guvern.

Vezi si

Producătorii „Produs de Hîncești” au stabilit direcțiile de dezvoltare pentru 2025

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a Consiliului Raional Hîncești a organizat o întrunire cu producătorii …