Avaria a fost numită de Organizația Națiunilor Unite „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.”
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), la 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru RBMK de la Centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina, a scăpat de sub control în timpul unui test la putere mică, ceea ce a dus la o explozie și un incendiu care au distrus clădirea reactorului și au eliberat cantități mari de radiații în atmosferă. Măsurile de siguranță au fost ignorate, combustibilul de uraniu din reactor s-a supraîncălzit și s-a topit prin barierele de protecție.
Explozia inițială a dus la moartea a doi lucrători. 28 dintre pompierii și lucrătorii de curățare de urgență au murit în primele trei luni după explozie din cauza bolii acute de radiații și unul din cauza unui stop cardiac.
Peste 100 de elemente radioactive au fost eliberate în atmosferă în momentul exploziei celui de-al patrulea reactor de la Cernobîl.
Aproximativ 150.000 de kilometri pătrați din Belarus, Rusia și Ucraina sunt contaminați și se întind până la 500 de kilometri spre nord de la centrală. O zonă care se întinde pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei este considerată „zonă de excludere” și este în esență nelocuită.
Lecțiile învățate în urma accidentului au fost o forță motrice semnificativă care a stat la baza unui deceniu de asistență din partea AIEA pentru țările din Europa Centrală și de Est și din fosta Uniune Sovietică.
La lichidarea consecințelor avariei de la Cernob]l au participat 3.350 de moldoveni, dintre care pe parcursul anilor s-au stins din viață peste 1200 de persoane. Conform datelor prezentate de Uniunea Cernobîl din Republica Moldova, în familiile participanților s-au născut 1.174 de copii.