R. Moldova, scutită de plata contribuțiilor financiare la programele UE

 

Republica Moldova ar putea fi scutită de plata contribuțiilor financiare la programele Uniunii Europene. 

|.

În acest sens, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul de la Chișinău au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobării semnării unui acord între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană.

 

Proiectul Acordului prevede că, pentru perioada anilor 2021 – 2027, vor fi suspendate contribuțiile financiare ale Republicii Moldova la programele Uniunii Europene. Propunerea a venit de la Comisia Europeană, în contextul consecințelor economice, financiare și politice suportate de R. Moldova urmare a agresiunii ruse în Ucraina.

 

 

Parlamentul de la Chișinău precizează că și viitoarele acorduri de asociere ale Republicii Moldova la programele Uniunii Europene ar putea fi scutite de contribuția financiară a statului nostru. Necesitatea menținerii suspendării va fi evaluată anual de Comisia Europeană, în baza informațiilor furnizate de către Guvernul Republicii Moldova.

 

În prezent, Republica Moldova are încheiate mai multe acorduri cu Uniunea Europeană pentru participarea la mai multe programe tematice ale UE, printre care figurează Fiscalis, Customs, Single Market Programme, EU4Health, LIFE, Horizon Europe, Union Civil Protection Mechanism, Connecting Europe Facility.

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …