PUNTE 2024: Olimpicii din Maramureș au vizitat raionul Hîncești

 

În perioada 28 iunie – 05 iulie curent a fost desfășurată Tabăra de excelență – PUNTE educațioală Maramureș – Hîncești – Strășeni – Ungheni, ediția 2024. În cadrul taberei au participat 20 elevi și patru profesori din Maramureș într-un schimb de experiență cu olimpici din raioanele înfrățite, Hîncești, Strășeni și Ungheni.

 

După două zile petrecute în Strășeni, maramureșenii au ajuns și la Hîncești unde au avut parte de experiențe inedite organizate de Consiliul raional Hîncești.

Astfel, oaspeții, însoțiți de președintele raionului Hîncești Iurie Levinschi au vizitat Complexul istorico – arhitectural Manuc Bey, biblioteca Publică Raională ”ÎPS A. Plămădeală”, acestea fiind obiective ,odernizate cu finanțarea din partea UE.

Tot aici, participanții au avut parte de un master class ”Magia Lutului” cu meșterul popular Adrian Onuță, chiar în curtea palatului Manuc Bey.

 

Ulterior, elevii din Maramureș au mers în Mingir, acolo unde au avut parte de de un master class artistic oferit de trupa de teatru dramatic ”Ghioceii”, au vizitat fabrica de cașcaval ”Dancu Farm” unde au ascultat povestea de succes a producătorilor autohtoni, au văzut cum se prepară cașcavalul și chiar l-au degustat.

”Tabăra PUNTE a fost mult mai mult decât o simplă tabără educațională; a fost un adevărat catalizator de dezvoltare personală și culturală, a fost o oportunitate pentru tineri de a-și descoperi rădăcinile comune și de a aprecia diversitatea culturală într-un cadru educativ și stimulant. Această experiență a lăsat o amprentă de neșters în inimile tuturor participanților, oferindu-ne nu doar cunoștințe academice valoroase, ci și prietenii autentice și o înțelegere mai profundă a identității noastre culturale. Activitățile de zi cu zi au fost atent gândite pentru a oferi un echilibru între bucuria provocată de peisajele pitorești ale Moldovei și descoperirea tradițiilor fraților noștri de peste Prut. Serile de cântec au adus o dimensiune suplimentară experienței trăite în tabără. Muzica a devenit astfel un legământ puternic, capabil să unească suflete și să creeze o atmosferă de comuniune și bucurie. Fiecare cântec a reprezentat o celebrare a identității noastre comune și a legăturilor care ne unesc, dincolo de granițele propriu-zise”, a spus Adrian Vasile Sabău, inspector școlar din Maramureș.

 

Menționăm că activitățile din cadrul tabereu au fost organizate în scop informativ dar și educativ, astfel, oaspeții au mai vizitat și Centrul de Ghidare și Consiliere în Excelență Educațională Hîncești unde au fost prezentate bune practici cu privire la excelența în domeniile limbii române, istoriei și geografiei. Totodată a avut loc un atelier de vacanță ”Voluntariat și implicare în comunitate” împreună cu tineri voluntari din cadrul Centrului Raional de Tineret Hîncești.

”Călătorind și explorând meleagurile fraților noștri am constat că, de fapt, călătoream și exploram propria noastră ființă, propria noastră cultură, întorcându-ne din nou și din nou la unitatea dintre noi. Felicitări organizatorilor pentru realizarea unui astfel de proiect magnific, care va continua să inspire și să modeleze generațiile viitoare! Am călătorit pentru prima dată în Republica Moldova. Și parcă a fost o călătorie în timp. Am descoperit o lume care și-a păstrat valorile, principiile și credința profundă nealterate.

Bănuiam lucrul acesta încă de anul trecut, de când i-am cunoscut pe colegii noștri din Republica Moldova la prima ediție a taberei PUNTE. Le-am admirat simplitatea asumată, credința nedisimulată, bucuria, veselia, capacitatea de a crea conexiuni, faptul că sunt uneori „mai români” decât noi. Mulțumesc celor care ne-au facilitat această experiență: Consiliul Județean Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean. Acestea au intermediat o întâlnire de suflet și au creat o PUNTE vie între sufletele românilor de dincoace și de dincolo de Prut”, a spus și pe rețelele sale de socializare inspectorul Școlar din Maramureș Adrian Vasile Sabău.

Experiența tinerilor din Maramureș nu s-a încheiat aici, aceștia alături de însoțitorii lor au vizitat și  Moara cu Aburi din Mereșeni dar și muzeul din satul Ciuciuleni menit să valorifice și să păstreze tradițiile și obiceiurile strămoșești.

 

Atât participanții din Maramureș, cât și elevii olimpici din Hîncești au avut parte de o experiență inedită organizată de Consiliul raional Hîncești, datorită parteneriatului durabil cu frații de peste prut.

Amintim că,  „Tabăra de excelență – PUNTE educațională între Maramureș – Hîncești – Strășeni – Ungheni” se află la ce-a de-a doua ediție, anul trecut zeci de olimpici moldoveni s-au odihnit la o tabără din Maramureș.

 

Vezi si

Poliția a intervenit într-un caz de violență domestică după apel la 112: solicitarea a fost făcută de unul dintre copiii deputatului Bolea

Poliția a intervenit, vineri seara, 25 aprilie, în urma unui apel la 112 privind un …