Probațiunea Juvenilă copii și tineri supravegheați.

Probațiunea Juvenilă se desfășoară ținându-se cont de obligativitatea respectării interesului superior al copilului și de scopul protecției temporare a copilului aflat în dificultate, a resocializării și al reintegrării lui în comunitate.

Principalele cauze care determină delincvența juvenilă sunt familiile disfuncționale, potențial generatoare de devieri comportamentale, care nu asigură un mediu adecvat de dezvoltare pentru copil. Minorii care săvârșesc infracțiuni au multiple nevoi de natură afectivă, socială. Acești copii provin in mare parte din familii social-vulnerabile, monoparentale, dezorganizate, sau părinții nu acordă timpul necesar pentru educația lor.

O problemă stringentă este atunci când părinții lasă copii în grija rudelor și pleacă peste hotare. În foarte multe cazuri, în aceste familii prevalează relațiile conflictuale, modele antisociale-infracționale de conduită, violența domestică, consumul de alcool, în aceste cazuri deseori părinții sunt indiferenți față de necesitățile sociale a copilului, iar copiii se simt respinși și neglijați.

De la începutul anului 2024, în cadrul Biroului de Probațiune Hîncești, s-au raportat 10 (zece) minori care au fost și sunt condamnați pe o anumită infracțiune. Consilierii din cadrul Biroului de Probațiune pun accent pe identificarea nevoilor, necesităților și problemelor cu care se confruntă aceștia, analizează mediul social în care se dezvoltă minorul, identifică factorii ce inhibă și ce contribuie la dezvoltarea comportamentului delincvent. Totodată se identifică și factorii care contribuie la probabilitatea înaltă a recidivei și înlăturarea acestora. Se întreprind anumite acțiuni de reintegrare, monitorizând cazul individual de pre- și post-integrare a minorului.

Ce este delicvența juvenilă și care sunt motivele apariției ei? » Institutul de Reforme Penale

Astfel, beneficiarilor minori le sunt oferite servicii de asistență și consiliere psihosocială, inclusiv și la etapa presentințială. În cadrul activităților de probațiune, în prezent 5 (cinci) minori urmează programe probaționale cum ar fi, Programul Probațional Primar Obligatoriu Formare Civică și Vocațională pentru Minori și Tineri și Programul Probațional de intervenție pentru reducerea comportamentelor infracționale ale adolescenților aflați în situații de risc. Scopul acestor programe este schimbarea comportamentului infracțional, conștientizarea faptei săvârșite, motivarea și dezvoltarea responsabilității și autodisciplinei. Mai mult decât atât, minorii sunt instruiți de către consilieri privind perfectarea actelor de identitate, continuarea studiilor pentru formarea profesională, îndrumarea minorului în încadrarea învățământului-Dual și angajare în câmpul muncii.

Situația copilului aflat în conflict cu legea reprezintă o prioritate în toate sistemele de Justiție,  față de alte categorii de infractori. Este necesară o atenție deosebită de către societate în cazul în care copilul se află în procesul de dezvoltare și formare a personalității și a atitudinii sale față de societate și de valorile morale care îl va ghida în viață.

Vezi si

Ministerul Finanțelor explică cauza întîrzierilor salariale

Începînd cu 1 ianuarie 2025, instituțiile publice utilizează sistemul online „Trezoreria”. Din acest motiv, potrivit …