Peste 300 de tineri specialiști au fost repartizați în școli și grădinițe

În noul an de studii, în școlile și grădinițele din țară vor fi repartizați 324 de tineri specialiști care au absolvit studii pedagogice. Aceștia au fost selectați în urma unui concurs inițiat de Ministerul Educației și Cercetării.

Tinerii vor beneficia de o indemnizație unică de până la 200 de mii de lei, transmite newtv.md.

Cei mai mulți absolvenți au fost repartizați în funcția de învățător – 104, urmată de cea de educator – 71, profesor de limba și literatura română – 23, engleză – 22, matematică – 17, educație fizică – 12, istorie – 12. 

 

După distribuția regională, cei mai mulți absolvenți au optat pentru Chișinău – 143 de candidați, UTA Găgăuzia – 26, Bălți – 17, Cahul – 15, Ialoveni – 14, Orhei -13, Hâncești – 10. 

 

Concursul a fost organizat în perioada mai-iunie curent și la acesta au fost depuse 489 de dosare ale absolvenților programelor cu profil pedagogic și conexe ale instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior. Candidații au avut posibilitatea de a depune dosarul pentru una sau mai multe funcții. În total, au fost admise la concurs 332 de dosare, 324 de absolvenți fiind repartizați în câmpul muncii.

Absolvenții repartizați conform ordinului MEC în instituțiile publice de învățământ general pe posturi didactice vacante se vor prezenta în instituții conform repartizării, până la data de 10 iulie 2024, pentru semnarea contractului individual de muncă.

Pentru funcțiile rămase vacante, MEC va lansa, în a doua jumătate a lunii iulie, etapa a doua a concursului, astfel încât până la 1 septembrie toți doritorii de a ocupa o funcție didactică să poată beneficia de această oportunitate.

Potrivit prevederilor legale, tinerii specialiști angajați în funcții didactice prin repartizare vor beneficia de o indemnizație unică în primii cinci ani de activitate didactică în mărime de 200 mii lei, în cazul absolvenților programelor de studii superioare de licență și de master, sau de 160 mii lei, dacă sunt absolvenți ai programelor de studii profesional tehnice. 

De asemenea, în cazul celor care activează în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural, din centrele raionale și din UTA Găgăuzia, se vor compensa cheltuielile în primii 5 ani de activitate pentru închirierea spațiului locativ în mărime de 1.000 de lei lunar și pentru consumul de energie electrică și termică în mărime de 3.000 lei anual. 

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în anul de studii 2024 – 2025, sunt 1.879 de funcții didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară. 

 

 

Vezi si

Arta de a crede în ceilalţi sau Efectul Pygmalion

Conceptul Pygmalion provine din mitologia greac Pygmalion era un sculptor căruia îi plăcea să sculpteze …