Pasăre din Siberia, observată pentru prima dată în R. Moldova:

Pentru prima dată, în R. Moldova a fost observată o pitulice mică siberiană, a anunțat Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, menționând că este „o descoperire notabilă în lumea ornitologică locală”.

Pasărea a fost surprinsă la finalul lunii noiembrie, în apropierea lacului Dubăsari.

Pitulicea mică siberiană a fost observată și documentată de către Gheorghe Țîcu, iar identitatea acesteia a fost confirmată atât prin înregistrarea sunetului specific.

 

„Această descoperire nu doar îmbogățește biodiversitatea ornitologică a țării noastre, dar și adaugă un plus de emoție și fascinație în comunitatea iubitorilor de păsări. Să admirăm împreună frumusețea și raritatea acestei pitulici mici siberiene, cu toate că discuțiile privind statutul său taxonomic continuă să-i angreneze pe entuziaștii ornitologi în lungi controverse”, au declarat reprezentanții Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Potrivit Ghidului de Identificare a Păsărilor din Europa și zona mediteraneeană ”Collins”, această pasăre este recunoscută ca o subspecie a pitulicei mici (Phylloscopus collybita).

Cu toate acestea, reprezentanții Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au menționat că există încă o dispută în desfășurare cu privire la statutul ei, căci conform unor liste taxonomice notorii (HBW and BirdLife Taxonomic Checklist v7), pitulicea mică siberiană este deja considerată o specie independentă.

„Indiferent de locul științific în care încadrăm pasărea, aceasta face adesea excursii “neplanificate” în Europa în timpul migrației către zonele de iernare (în mod obișnuit peninsula Arabă, dar în special India”, au subliniat responsabilii societății.

Pitulicea mică siberiană cuibărește în pădurile de conifere din zona de taiga siberiană, începând cu regiunea Munților Ural (fluviul Pechora) și înspre estul îndepărtat. În Europa este înregistrată din ce în ce mai des în timpul iernii, dar numărul de păsări observate este subestimat din cauza incertitudinilor privind criteriile de identificare și a lipsei de date credibile.

Vezi si

Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să nu iasă din case pe timp de furtună

  ❗️ Rugăm cetățenii să evite ieșirea din casă pe motiv că sunt mulți copaci …