Oazu Nantoi: M-a bucurat faptul că moldovenii au participat activ la alegerile europarlamentare

„Moldovenii înțeleg că Moldova a beneficiat foarte mult de pe urma sprijinului din România, nu doar prin programe, suport și asistență, dar și europarlamentarii români care au reprezentat România în Parlamentul European anterior, au avut un cuvânt sus de spus” – acesta este un factor care ar putea explica o prezență mult mai mare a românilor din Moldova la alegerile europene, potrivit directorului executiv IPRE, Iulian Groza.

Iulian Groza este de părere că arhitectura de coaliții în Parlamentul European nu va suferi mult, în urma scrutinului de duminică, 9 iunie, potrivit tvrmoldova.md.

„Aceste rezultate deja sunt ca un duș rece, în primul rând pentru statele membre ale UE și deja se vede repercusiuni în democrații bine stabilite cum sunt Franța, Belgia. Dacă ne uităm pe rezultate vedem că în mare parte arhitectura de coaliții nu va suferi foarte mult, vocea unor state membre ar putea să crească în rezultatul acestor alegeri. PPE își menține întâietatea, a obținut și mai multe mandate în acest scrutin. Temele mari pentru UE vor rămâne aceleași – modul în care răspunde la războiul împotriva Ucrainei, în care își ajustează politicile macro-economice și subiectul extinderii va rămâne unul important pe viitor din perspectiva anunțată deja cu privire la pregătirea UE pentru valul de extindere”, a spus Iulian Groza.

Totodată, Valentin Naumescu, președintele think tank-ului ICDE România, este de părere că UE va trebui să-și adapteze politicile publice importante în următoarea legislatură de cinci ani. Acesta susține că sunt câteva concluzii preliminare. 

„Într-adevăr ne așteptam la acest val naționalist euro-sceptic, el a venit, s-a produs, cred că este de amploare mai mult decât ne așteptam, însă întrebarea care se pune acum dacă acest val eurosceptic, contestatar s-a oprit și este la nivelul maxim sau dacă va continua să crească la alegerile următoare. Dacă se oprește la acest nivel cred că UE va supraviețui, va continua să existe și își va menține aceeași direcție fundamentală de strategii politice, de set de valori, formându-se din nou o coaliție majoritară pro-europeană în PE, dar dincolo de acest nivel dacă va continua să crească atunci sigur că riscă să se depășească un anumit nivel critic de suportabilitate. (…)  Lucrurile s-au acumulat și ne-am trezit cu acest val contastatar, ne așteptam să vină, să lovească. Dar UE va supraviețui, va trebui să-și adapteze, însă politicile publice, vor fi niște ajutări de politici publice importante în următoarea legislatură de cinci ani, unele vor fi chiar schimbate și vor trebui aduse în concordanță cu noile realități electorale. Începe o perioadă politică destul de interesantă”, a opinat Valentin Naumescu.

Iar deputatul PAS Oazu Nantoi a menționat că l-a bucurat mult faptul că cetățenii Republicii Moldova cu cetățenie română au participat activ la alegerile europarlamentare. 

„Înseamnă că nu suntem indiferenți, că pentru noi contează cum va arăta configurația politică în Parlamentul European.  Mă bucur că putem fi siguri că atitudinea UE față de Moldova nu se va schimba. Și în privința Ucrainei. UE, în continuare, va rămâne deschisă și totul va depinde de noi în ce măsură vom fi în stare să demonstrăm că suntem europeni. Noi, cetățenii R. Moldova trebuie să ne bucurăm că UE este un organism viu și trebuie să facem totul ce depinde de noi ca să devenim membrii acestei familii”, susține Oazu Nantoi, deputat PAS.

Vezi si

Atelier de Discuții la Hîncești: Prevenirea Suicidului în Rândul Tinerilor

Centrul Prietenos Tinerilor, în parteneriat cu Centrul Raional de Tineret Hîncești, a organizat un atelier …