Ministerul Educației și Cercetării a premiat participanții care au obținut note de „10” și „9” la Marea Dictare Națională, în cadrul unei ceremonii festive. Diplome și premii au fost înmânate celor 122 de persoane care au primit nota „9”, precum și celor 5 participanți care au reușit să obțină nota maximă. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Istorie și a fost organizat în semn de recunoaștere pentru cunoștințele lingvistice ale participanților.
Aproximativ 1800 de persoane au participat la dictare pe 31 august, în Piața Marii Adunări Naționale, într-un gest de omagiu adus limbii române și pentru a-și testa competențele ortografice și de punctuație. Dictările au fost evaluate de o comisie formată din 15 experți universitari, doctori habilitați și doctori în filologie. Evaluarea a inclus corectitudinea ortografică, punctuația, precum și organizarea estetică a textului și lizibilitatea scrisului.
Cei 5 participanți care au obținut nota maximă la Marea Dictare Națională sunt:
- Ludmila Motricala, studentă;
- Natalia Cojocaru, cadru didactic;
- Angelica Tonu, juristă;
- Victoria Burca, studentă;
- Măriuța Nistor, jurnalistă.
În cadrul ceremoniei, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, i-a felicitat pe cei prezenți, subliniind importanța acestei inițiative în promovarea limbii române: „Vă mulțumim că ați fost alături de noi pe data de 31 august și am sărbătorit atât de frumos Ziua Limbii Române. Vom încerca să menținem această tradiție și în anul viitor. Este o acțiune simbolică și ne bucurăm că numărul participanților e tot mai mare cu fiecare an”, a declarat ministrul.
Textul ales pentru ediția din acest an a fost un fragment din opera „Școala vieții” de Spiridon Vangheli.
Fiecare dintre cei cinci câștigători ai notei „10” a fost recompensat cu un abonament de trei luni la „Arena Chișinău”, un set de cărți de la editura „Cartier”, un voucher de la librăria „Librarius” și un „Bilet de Aur” (invitație dublă) la Teatrul Național „Luceafărul”.