Joia Mare din Săptămâna Patimilor: Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși în această zi

Credincioşii creştin-ortodocşi sărbătoresc azi Joia Mare din Săptămâna Patimilor, o zi plină de simboluri pentru creştinii ortodocşi din toată lumea.

 

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

În Joia Patimilor, Iisus Hristos a luat ultima cină alături de cei 12 apostoli. Biblic, acest eveniment este momentul când Iisus Hristos, prin folosirea vinului și a pâinii, le-a arătat ucenicilor cum va urma să fie jertfit. După ce le-a dat vinul și pâinea, Iisus Hristos le-a spus ucenicilor:

„Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi, să faceți lucru acesta pentru pomenirea mea”. Astfel, Taina Sfintei Împărtășanii a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut. După Cina cea de Taină, Iisus Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor.

Este ultima zi în care se pomenesc morții, înainte de Paştele 2024, iar femeile merg la biserică și împart colaci de post, vin, miere și fructe. În această seară, creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.

Conform tradiției, creștinii ortodocși nu au voie ca în Joia Mare să consume două alimente: oțet și urzici. Urzicile sunt interzise, deoarece se crede că, atunci când Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce, a fost bătut și cu urzici și stropit cu oțet, pentru ca rănile să-l doară mai tare. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, i s-a dat tot oțet. Începând cu Joia Mare, în bisericile ortodoxe nu se mai trag clopotele, ci se bate toaca.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, gospodinele pregătesc pasca și cozonacul și înroșesc ouăle. În trecut, cojile ouălor cu care să făcea pasca nu se aruncau, ci se păstrau până în Sâmbăta Paștelui. Acestea erau aruncate pe o apă curgătoare, crezându-se găinile și puii vor fi feriți de boli toată vara.

Este un mare păcat ca în Joia Mare să nu se aprindă lumânări şi să nu se dea de pomană pentru sufletele morţilor. În Joia Mare din Săptămâna Patimilor nu este bine să dormi. Se spune că cine adoarme în cursul zilei în această zi va fi leneş un an întreg.

În Joia Mare cade Nunta urzicilor. Din momentul în care înfloresc, urzicile nu mai sunt bune de mâncat. În unele locuri există obiceiul de „strigare peste sat”, asemănător celui de la Lăsata Secului.

Tinerii se strâng şi, într-o formă ce poate aminti unui orăşean de brigăzile de agitaţie, fac publice greşelile celor păcătoşi.

Vezi si

Cum prăjim corect alimentele. Alternative pentru a-ţi satisface poftele

Ştim deja că alimentele prăjite sunt nesănătoase, dar sunt delicioase şi de multe ori rapid …