Inspectoratul General al Poliției a lansat campania națională de informare și sensibilizare „Siguranța familiei tale contează! Informăm, Educăm. Protejăm”

Doar în primele patru luni ale anului 2024, peste 4.600 de cazuri de violență în familie au fost înregistrate de oamenii legii. De cele mai multe ori, violența lasă în urmă familii destrămate, copii traumatizați, leziuni grave și chiar deces. În acest context, astăzi, de Ziua Internațională a Familiei, Inspectoratul General al Poliției a lansat campania națională de informare și sensibilizare „Siguranța familiei tale contează! Informăm, Educăm. Protejăm”.

Astfel, pe parcursul unei luni, până pe data de 15 iunie, autoritățile își propun să meargă în diferite instituții, inclusiv în instituțiile de învățământ, pentru a informa copiii, adolescenții și adulții despe formele și consecințele violenței, precum și cum pot să prevină și să raporteze cazurile de abuz.

Totodată, în cadrul evenimentului de astăzi, a fost semnat un acord de colaborare între Inspectoratul General al Poliției și Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV), cu scopul de a fi creat un parteneriat activ în diminuarea acestui fenomen nociv și sporirea securității în rândul cetățenilor.

Agenția este o instituție aflată în subordinea Guvernului, funcțională din ianuarie 2024. Conform conceptului, instituția este responsabilă de coordonarea procesului de implementare a programelor naționale, precum și oferă asistență Guvernului în implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie.
 
„Ne dorim ca femeile și fetele din Republica Moldova să aibă încredere în autorități. Atunci când se vor adresa, noi, ca sistem, să le răspundem corespunzător. Ultimele cazuri din țară au arătat cât de mult avem de muncit noi, ca instituție de stat, cetățenii noștri, societatea civilă și partenerii noștri. În prezent, lucrăm la pilotarea unui program în 3 localități, care va dura 1,5 ani, unde vom întreprinde acțiuni concrete, vom face a evaluare a riscurilor în familii, specialiștii vor fi capacitați să răspundă cazurilor de violență, astfel încât ulterior să extindem acest proiect în toată țara”,a spus directoarea ANPCV, Viorica Țîmbalari.
 

Amintim că, în țara noastră, a fost înființat primul Centru de Justiție Familială, un serviciu destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale, care activează non-stop, cu toți specialiștii în același spațiu – poliție, asistenți sociali, psihologi, medici legiști.

Pentru a solicita intervenția echipei Centrului de Justiție Familială al Poliției, apelează serviciul 112, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008 sau sună la numărul Centrului de Justiție Familială: 060859988.

 

Vezi si

Producătorii „Produs de Hîncești” au stabilit direcțiile de dezvoltare pentru 2025

Direcția Economie și Cooperare Transfrontalieră a Consiliului Raional Hîncești a organizat o întrunire cu producătorii …