Frigul din Moldova și Exportul – Factori care Influentează Creșterea Prețurilor la Ceapă

În Moldova, vremea rece și exportul ”împing” în sus prețurile la ceapă.

După o scădere de două săptămîni a prețurilor angro în luna noiembrie, de la sfîrșitul lunii trecute, în Moldova a început din nou procesul de scumpire a cepei. Pentru a doua săptămînă, prețurile angro la ceapă au crescut în medie cu 10-15% săptămînal, ajungînd la nivelul de 5-6 lei/kg (0,23-28 dolari/kg) la sfîrșitul primei decade a lunii decembrie.

Pînă la nivelul anormal de ridicat al prețurilor din decembrie anul trecut este încă departe, dar astăzi ceapa este deja mai scumpă decît în decembrie 2021 și 2020, relatează noi.md cu referire la EastFruit. Mai mult decît atît, comercianții din Moldova nu au nicio îndoială că majorarea prețului la ceapă va continua și în această iarnă. În opinia lor, creșterea actuală și potențială a prețurilor la ceapă se datorează mai multor factori importanți. Primul este reducerea stocurilor de ceapă mai mult sau mai puțin calitativă din depozite. După cum a anunțat anterior EastFruit, situația din depozitele de legume nu este una favorabilă, o cantitate semnificativă de ceapă se strică rapid. Toată toamna agricultorii au încercat să o vîndă rapid, cel puțin la un preț mic. Ca urmare, a rămas puțină ceapă de calitate obișnuită, potrivită pentru o depozitare mai mult sau mai puțin îndelungată.

În Moldova se ieftinește ceapa În al doilea rînd, de la sfîrșitul lunii noiembrie, în Moldova a început să se înregistreze o vreme mai rece și precipitații periodice. Din această cauză, “durata de viață” a cepei, în special a celei de calitate inferioară, în piețele angro și cu amănuntul, scade, iar procentul de pierderi crește. În consecință, pentru a compensa cumva pierderile, agricultorii încearcă (și nu fără succes) să crească prețurile. În al treilea rînd, unele gospodării agricole continuă să exporte ceapă pe piața europeană, în principal pentru prelucrare. Se pare că în viitorul apropiat livrările externe nu se vor opri.

Vezi si

Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să nu iasă din case pe timp de furtună

  ❗️ Rugăm cetățenii să evite ieșirea din casă pe motiv că sunt mulți copaci …