Expert: Una dintre cele mai mari probleme din Moldova e lipsa de oameni

Analistul Ion Tăbârță afirmă că Recensământul populației și locuințelor vine să evidențieze fenomenele și problemele demografice cu care se confruntă R. Moldova, de la redirecționarea diasporei forței de muncă din Federația Rusă spre Occident, la continuarea scăderii natalității.

Potrivit lui, datele statistice acumulate în urma Recensământului reafirmă importanța perspectivelor de integrare europeană. Totodată, el menționează că numărul redus al populației, cauzat de o deficiență de cadre, ar putea fi contracarat prin intermediul unor politici europene de menținere a populației în stat, potrivit colegilor de la  radiochisinau.md.

„Până la urmă, această redirecționare a diasporei, a emigranților noștri de muncă, a avut și impact pozitiv asupra aspectelor politice, dacă e să ne referim la autoritățile sau la puterea politică care este proeuropean orientată. Avem aceste două milioane jumătate care sunt stabil pe teritoriul Republicii Moldova. Aici, desigur, nu a trecut prin acest Recensământ regiunea transnistreană, care nu este controlată de către autoritățile constituționale. Au trecut prin această examinare a Recensământului doar acele localități care sub controlul autorităților constituționale. Autoritățile trebuie să vadă cum să oprim acest trend negativ, cum să ajungem iarăși la un anumit spor demografic pozitiv”, a spus Ion Tăbârță.

Potrivit expertului, Recensământul relevă că în R. Moldova este o deficiență de cadre, menționând că nu este vorba despre instituțiile guvernamentale, ci, în general, despre populația R. Moldova.

De menționat că Recensământul populației și locuințelor a fost lansat la 8 aprilie și se va desfășura până la 7 iulie 2024. Acesta este efectuat o dată la zece ani și are drept scop colectarea datelor pentru elaborarea politicilor publice și dezvoltarea unui stat. Conform ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, până în prezent au fost recenzate circa 1,6 milioane de locuințe și 2,4 milioane de persoane.

Vezi si

Arta de a crede în ceilalţi sau Efectul Pygmalion

Conceptul Pygmalion provine din mitologia greac Pygmalion era un sculptor căruia îi plăcea să sculpteze …