În luna iulie, populaţia R. Moldova a luat credite în valoare totală de aproape două miliarde de lei, iar de la începutul anului – 11,9 miliarde de lei.
Potrivit expertului Vladimir Golovatiuc, în iulie, moldovenii au deschis depozite în valoare de 2,2 miliarde de lei, iar de şapte luni – de 16,6 miliarde de lei, potrivit Infotag.md.
„Volumul creditelor noi în ianuarie-iulie a crescut cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în timp ce volumul depozitelor a scăzut cu 7%. deci, creditele noi luate de populaţie sunt în creştere, în timp ce depozitele pe care le plasează în bănci sunt în scădere”, a spus expertul.
Potrivit acestuia, populaţia se află într-o situaţie precară şi, profitând de ratele mai mici ale dobânzilor, oamenii iau credite pentru a-şi susţine cumva viaţa, deoarece creditele predominante sunt pentru nevoi de consum.
„Pe de altă parte, viaţa a devenit atât de scumpă încât oamenii nu au economii curente pe care să le plaseze în bănci. Prin urmare, volumul depozitelor noi este în scădere. Cu toate acestea, volumul depozitelor noi plasate de populaţie depăşeşte valoarea creditelor pe care oamenii le iau. În acest context, este interesant de văzut raportul credite/depozite”, a scris Golovatiuc, amintind că pe lângă depozitele noi, oamenii mai au în conturi bancare circa 12 miliarde de lei.
În acelaşi timp, economistul, care consiliază Partidul Socialiştilor, nu spune nimic despre ratele dobânzilor la credite şi depozite. În urmă cu un an, rata dobânzii la credite ajungea la 20% pe an, în timp ce rata dobânzii la depozite era de 12-15%. De la sfârşitul anului trecut, ratele au scăzut constant. În prezent, ratele dobânzilor la credite au scăzut la 7-9%, iar la depozite la 3-5%. Această situaţie face împrumuturile atractive pentru populaţie, în timp ce păstrarea banilor în depozite a devenit mai puţin favorabilă.