Gigantul rus Gazprom nu a rezervat capacități prin conducta transbalcanică pentru luna ianuarie, astfel încât să poată trimite gaz în Republica Moldova, pentru stânga Nistrului.
Potrivit expertului asociat WatchDog.MD, Eugen Muravschi, luni, 16 decembrie, a fost ultima șansa pentru Gazprom să rezerve capacități prin conducta transbalcanică pentru luna ianuarie, potrivit jurnal.md.
„Ce înseamnă asta? Orice gazoduct are o limită de cât gaz poate fie transportat în orice moment. Companiile care vor să folosească conducta participă la licitații și-și rezervă capacitatea de care au nevoie pentru o anumită perioadă. În genere, rezervarea pe o perioadă mai lungă înseamnă un preț mai bun și invers – rezervarea pe termen scurt e mai scumpă. Gazpromul are un contract prin care e obligat să livreze gaz în Moldova și are două rute pe unde fizic poate trimite gaz în Moldova – fie prin Ucraina, fie prin Turcia și Balcani”, a menționat Eugen Muravschi.
Contractul de tranzit prin Ucraina expiră pe 31 decembrie 2024.
„Gazprom știa acest lucru și totuși nu a făcut niciun pas să rezerve capacități prin ruta alternativă Turcia-Balcani pentru livrări de gaze către regiunea transnistreană. Nu a participat nici la licitațiile anuale, nici trimestriale și nici lunare. Asta chiar dacă TurkStream, gazoductul dintre Rusia și Turcia, a fost construit inclusiv ca Gazpromul să poată ocoli Ucraina”, a adăugat expertul.
În opinia expertului, sunt trei scenarii privind evoluția lucrurilor de mai departe.
„1. Gazprom va rezerva în baza zilnică capacități de transport a gazelor pentru a asigura consumul minim pentru stânga Nistrului, dar nu suficient pentru ca Centrala de la Cuciurgan să producă energie pentru malul drept. 2. Gazprom va întrerupe temporar livrările pentru vreo lună, ca să forțeze creșterea prețurilor la energie și tensiuni între malul stîng și malul drept, apoi va relua salvator și mărinimos livrările. 3. Gazprom va sista în întregime livrările de gaz către regiunea transnistreană”, a mai spus Eugen Muravschi.
Precizăm că, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, din data de 16 decembrie. Ministerul Energiei a emis, astăzi, o circulară către autoritățile publice centrale și locale, cu îndemnul să aplice măsuri concrete de eficientizare a consumului de energie în cadrul instituțiilor publice.