Denumirile tuturor localităților din Republica Moldova vor fi reglementate de o nouă lege

Denumirile tuturor obiectelor geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, sate, orașe, regiuni etc., vor fi reglementate de o nouă lege, aprobată astăzi de Executiv. Documentul stabilește atribuțiile autorităților în acest domeniu și specifică criteriile generale pentru denumirile geografice, ce țin de limbă și ortografiere.

Conform proiectului, la stabilirea denumirilor geografice se vor lua în considerare caracteristicile istorice, etnice, lingvistice și activitatea de bază a populației locale și se vor exclude denumirile asemănătoare sau cele care pot crea confuzii.

Autoritățile publice care inițiază procesul de atribuire sau de schimbare a denumirilor vor solicita avizul consultativ al Comisiei naționale pentru denumiri geografice. Ulterior, denumirea propusă va fi inclusă în Registrul denumirilor geografice.

În prezent, domeniul denumirilor geografice în Republica Moldova nu este reglementat de legislația națională, iar activitățile conexe acestui proces, pe parcursul anilor, au fost realizate în cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

Vezi si

În anul 2024-2025 primul și ultimul sunet vor fi în weekend

În anul de învățământ 2024/2025, cursurile vor începe pe 1 septembrie și se vor încheia …