Danezii implementează un sistem pentru refolosirea paharelor de cafea

Al doilea cel mai mare oraș din Danemarca implementează un sistem pentru refolosirea paharelor pentru cafea.   În timp ce noi încă ne zbatem să reciclăm sticlele de plastic, danezii deschid un nou capitol în lupta dusă împotriva gunoaielor și poluării. 

Clienții plătesc o mică sumă drept garanție și își recuperează banii când și-au terminat băutura și au înapoiat recipientul.

La o cafenea din Aarhus, clienții pot opta pentru paharul reutilizabil, pentru care însă trebuie să plătească.

„Clienții trebuie să plătească cinci coroane (aproape 70 de eurocenți). După ce termini cafeaua, poți lăsa paharul într-unul din aparatele speciale pentru reciclat și îți recuperezi banii”, spune Martin Agger, Go’ Kaffe.

Primăria a instalat 25 de astfel de aparate în cele mai circulate zone ale orașului.

„După ce ți-ai băut cafeaua, îți iei telefonul sau cardul și îl scanezi. Se verifică dacă sistemul funcționează. Apoi bagi paharul în aparat și urmează să primești cinci coroane în cont”, susține Nicolaj Bang, consilier local.

Recipientele lăsate în aparate ajung apoi la un centru de reciclare. Acolo sunt verificate și igienizate înainte de a fi reintroduse în circuit.

„Anul trecut am curățat râul care trece prin oraș și am strâns 100.000 de pahare de cafea. Asta e o problemă. Sâmbătă dimineața, orașul arată ca o groapă de gunoi. Reciclând reducem poluarea cu microplastic și îmbunătățim aspectul general al orașului”, menționează Nicolaj Bang, consilier local.

Cafenelele și barurile din Aarhus pot alege dacă vor sau nu să participe la acest proiect. 40 de companii vând deja băuturi în cupe reutilizabile. Numărul celor interesați să se alăture acestei inițiative crește de la o zi la alta.

„Toți ne dorim să ne aducem contribuția în lupta împotriva gunoaielor care zac peste tot. Mergând pe stradă încă văd aruncate paharele noastre și ale altor cafenele”, spune Joe Hougaard, managerul cafenelei La Cabra. 

Localnicii s-au arătat încântați de idee.

„Cred că oamenii trebuie să accepte ideea că trebuie să aibă mai multă grijă, că trebuie să meargă puțin mai mult până la un astfel de aparat sau până la coșul de gunoi”, spune un localnic. 

Proiectul este finanțat de primăria din Arhus și, timp de trei ani, va fi în faza de testare. Dacă va avea succes, autoritățile daneze plănuiesc să includă în același sistem ambalajele în care se vând preparate la pachet. De exemplu, pizza.

Vezi si

3 alimente surprinzător de bune pentru inimă. | NUTRIȚIE

O dietă sănătoasă reduce foarte mult riscul de probleme cardiace, pentru că influențează greutatea, tensiunea …