Cum prăjim corect alimentele. Alternative pentru a-ţi satisface poftele

Ştim deja că alimentele prăjite sunt nesănătoase, dar sunt delicioase şi de multe ori rapid de preparat. Acum însă avem alternative şi putem mânca prăjit, dar sănătos. Aflaţi la Rubrica Medicală despre cum ne putem satisface pofta, dar fără să ne riscăm sănătatea.

 

Prăjitul este popular datorită reacției Maillard, care apare la temperaturi peste 140°C și dă alimentelor acea culoare brună și arome delicioase, potrivit Observatornews.ro.

Când prăjim, se formează substanțe nocive precum hidrocarburi policiclice aromatice HPA și produși avansați de glicare AGEs. HPA se formează din grăsimile și sucurile care se scurg și ard, iar AGEs se formează din zaharuri și proteine la temperaturi înalte.

De exemplu un cartof mic copt are 128 de calorii și 0,18 g grăsime. Aceeași cantitate de cartofi prăjiți are peste 400 de calorii și 20 g grăsime. Consumul de alimente prăjite poate duce la:

  • Boli cardiovasculare;
  • Diabet;
  • Obezitate.

Grăsimile Trans se formează la temperaturi înalte și sunt asociate cu riscul crescut de boli cardiovasculare. Consumul frecvent de alimente prăjite este legat de o creștere a riscului de mortalitate, atât de toate cauzele cât și cardiovasculară. Adică de 4 ori pe săptămână sau mai mult, este nociv.

Recomandări pentru prăjire mai sănătoasă

  •  Marinează carnea: În suc de lămâie sau oțet pentru a reduce formarea HPA și AGE.
  •  Folosește condimente: Ca turmeric, usturoi, rozmarin și ghimbir pentru a reduce substanțele nocive.
  •  Gătire indirectă: Evită contactul direct al cărnii cu flacăra. Folosește metode de gătit indirecte.
  •  Întoarce carnea frecvent: Pentru a preveni formarea crustelor arse.
  • Timp de gătit mai scurt: Gătește doar cât este necesar. Pre-gătește carnea la microunde.
  •  Reducerea expunerii la fum: Îndepărtează grăsimea care picură și produce fum.
  •  Uleiuri cu punct de fum ridicat: Folosește uleiuri de avocado sau măsline/ floarea soarelui.
  •  Tigăi Non-Aderente: Pentru a reduce necesarul de ulei.
  •  Evită supraîncărcarea tigăii: Permite distribuția uniformă a căldurii.
  •  Curăță grătarul/tigaia: Îndepărtează reziduurile care pot produce substanțe nocive.

Consumul frecvent de alimente prăjite este asociat cu riscuri pentru sănătate, dar există metode de a reduce aceste riscuri prin gătit inteligent și utilizarea unor tehnici și echipamente adecvate.

Vezi si

Violența nu e iubire – violența e articol din codul penal

“O femeie a fost violată de trei indivizi…”, “o minoră agresată de vecinul său”, “minoră …